Roma - Il Presidente della Repubblica Sergio Mattarella con il Segretario generale delle Nazioni Unite, S.E. il Signor António Guterres, oggi 29 ottobre 2021. (Foto di Paolo Giandotti - Ufficio per la Stampa e la Comunicazione della Presidenza della Repubblica)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei „ierni a nemulţumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei, conform AFP şi dpa, preluate de Agerpres.
„Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde, şi cu toate acestea suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială. Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre. Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. Se profilează o iarnă a nemulţumirii mondiale”, a spus Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU. În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este „paralizată”, a denunţat el, evocând „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud”.
„Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice”, a explicat Guterres, insistând că „nu putem continua aşa”. „Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre”, a constatat secretarul general al ONU, avertizând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o ‘coaliţie a celor doritori ‘ ”. ”Avem nevoie de o coaliţie a lumii”, a conchis Antonio Guterres.