Actriţele trebuie să înveţe să spună „nu“ rolurilor care transformă femeile în obiecte, a declarat actriţa franceză Juliette Binoche la Festivalul de Film de la San Sebastian, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Trebuie să ştim de asemenea să spunem nu unor situaţii pentru a nu face parte dintr-un astfel de sistem unde suntem văzute astfel’’, a declarat Juliette Binoche, una dintre cele mai renumite actriţe franceze.
Când i-au fost propuse roluri în care era „soţia cuiva sau obiectificată ca femeie’’, actriţa le-a refuzat.
„Am spus ‚nu’ pur şi simplu pentru că nu eram interesată“, a afirmat în faţa jurnaliştilor actriţa în vârstă de 58 de ani, recunoscând că s-a simţit „foarte norocoasă’’ să interpreteze atât de multe roluri interesante de-a lungul carierei.
„Nu este mereu uşor, trebuie să ştii să plonjezi într-un necunoscut unde nu mai avem coduri machiste’’, a continuat Juliette Binoche, recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar în pelicula ‚’Pacientul englez ‚’ (1996).
Juliette Binoche, care a interpretat circa 75 de roluri de la debutul pe marele ecran în 1983, a spus că ea încearcă „să nu judece niciodată un rol, ci să-l îmbrăţişeze cu toate contradicţiile sale, cu toată întunecimea sa, precum şi pentru ceea ce îl face să fie uman în cele din urmă’’.
Festivalul le-a decernat duminică seară lui Juliette Bino­che şi regizorului canadian David Cronenberg un premiu onorific Donostia ­pentru ­întreaga carieră. La ediţiile anterioare ale festivalului, premiul Donostia – cea mai înaltă distincţie a festivalului – a mai fost decernat actorilor Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen şi Robert De Niro. Anul trecut, recompensa a fost acordată actriţei franceze Marion Cotillard şi starului de la Hollywood Johnny Depp.