Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) urmăreşte îndeaproape situaţia de la frontiera dintre Kosovo şi Serbia, unde tensiunile interetnice au escaladat din nou, a relatat ieri agenţia de presă italiană ANSA, potrivit Agerpres. KFOR este pregătită „să intervină dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol”, conform mandatului său încredinţat de către Consiliul de Securitate al ONU, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii.
De asemenea, KFOR subliniază că se află în contact cu ambele părţi – sârbi şi kosovari – şi a lansat un apel la dialog, reiterând că ‘va recurge la toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii’. Populaţia sârbă, mai răspândită în nordul Kosovo, ar trebui ca începând de ieri să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare, iar până la sfârşitul lunii septembrie trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare. După proteste şi baraje rutiere instalate de etnici sârbi, Pristina a decis duminică seara să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak. Premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice.
La rândul său, Vucic a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor, chemând totodată populaţia sârbă să păstreze calmul şi să nu răspundă la nicio ‘provocare’.
În comunicatul difuzat duminică seara se menţionează că generalul maghiar Ferenc Kajari, aflat la comanda KFOR, este în contact permanent cu toate instituţiile implicate şi cu înaltul comandament militar sârb.
KFOR, cu un efectiv de 3.500 de persoane, este prezent pe teritoriul Kosovo încă de la sfârşitul conflictului în 1999, prin Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.
Noile tensiuni în Kosovo şi acuzaţiile reciproce între Belgrad şi Pristina creează probleme suplimentare pentru dialogul facilitat de UE şi îndepărtează speranţa de a organiza – în scurt timp – un summit între Vucic şi Kurti, aşa cum pleda mediatorul european, Miroslav Lajcak.