• Autorităţile cer reluarea în regim de urgenţă a furnizării apei • Invocând „premeditarea situaţiei”, primarul Andrei Volosevici a făcut plângere penală

N. Dumitrescu

Sistarea apei calde menajere la Ploiești, la data de 1 august a.c., care afectează atât activitatea instituțiilor publice din oraș, inclusiv a spitalelor, dar și pe cei aproape 130.000 de ploieșteni care stau la bloc, nu a rămas fără urmări. Ieri, membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Termo Prahova“, întruniți în ședință, au votat rezilierea contractului cu societatea Termoficare Prahova S.A., privind delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Ploiești, în sistem centralizat. Așa cum s-a precizat prin intermediul unui comunicat de presă primit la redacție, în mod oficial, decizia de reziliere vine ca urmare a faptului că ”operatorul a sistat furnizarea apei calde către ploieşteni, deşi nu existau motive tehnice sau legale să o facă”. De asemenea, prin această măsură, operatorul a încălcat flagrant termenii contractuali. De altfel, o hotărâre ce viza rezilierea contractului fusese anunțată și luni după amiază, în cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova, întrunit în ședință cu caracter extraordinar, de îndată, chiar de către președintele instituției, care este și președinte al ADI Termo Prahova, ieri, acesta somând operatorul să reia, în regim de urgenţă, furnizarea apei calde în Ploieşti şi să asigure continuitatea serviciului, conform legii. O somație similară, de reluare a furnizării apei calde, a venit ieri, inclusiv de la primarul Andrei Volosevici, care, luni seară, a anunțat că a „denunţat penal” contractul de delegare a gestiunii serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, arătând, în acelaşi timp, că soluţia pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă exista, dar situaţia a fost una „premeditată”.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu – care este şi preşedinte al ADI Termo Prahova, principalul motiv al rezilierii contractului a fost acela că noul operator avea obligativitatea, conform contractului, să furnizeze apa caldă către ploieşteni, dar nu a respectat acest lucru, neexistând, totodată, niciun motiv pentru a opri cazanul de apă fierbinte, de la 1 august a.c. Pe de altă parte, acesta a mai menționat că, tot în baza contractului, operatorul are obligaţia de a asigura furnizarea apei calde în oraş pe o perioadă de maximum 90 de zile de la reziliere, așa cum, de altfel, anunțase și în ședința de luni. „Dacă s-ar întâmpla să se rezilieze contractul, nu trebuie să se teamă ploieştenii că intrăm într-o nouă licitaţie, ci avem posibilitatea unei încredinţări directe pe situaţii de urgenţă a serviciului de termie. E inacceptabil ca un oraş întreg să rămână fără apă caldă minimum o lună de zile, la două luni după câştigarea licitaţiei”, a precizat Iulian Dumitrescu. De adăugat faptul că reacția lui Iulian Dumitrescu, în dubla calitate a acestuia- de șef al administrației județene, respectiv de președinte al ADI Termo Prahova- vine după zile întregi în care edilul ploieștean l-a acuzat de neimplicare în problema asigurării furnizării apei calde menajere la Ploiești, în condițiile în care CET Brazi este în administrarea Consiliului Județean Prahova. De altfel, și luni seară, chiar în ziua în care operatorul a oprit apa caldă la Ploiești, așa cum anunțase, de altfel, prin afișele postate la intrările de bloc din Ploiești, primarul Andrei Volosevici a precizat, într-o conferinţă de presă, că a „denunţat penal” contractul de delegare a gestiunii serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, demonstrând, cu documente, că soluţia pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă exista, dar situaţia a fost, cităm, „premeditată”.
„Am denunţat penal contractul. Am formulat plângere penală pe acest contract care nu are legătură cu documentaţia adoptată de Consiliul Local Ploiești şi Consiliul Judeţean Prahova. Cer public ca autorităţile statului să îşi facă datoria”, a declarat primarul luni seară. Acesta a arătat că acest contract, care este „făcut şi semnat ilegal”, conţine o clauză care nu a fost votată de legislativul ploieștean şi care obligă municipalitatea să-i plătească în avans operatorului, contrar legii, 50% din cheltuielile cu materia primă. Susținând că inclusiv directorul ADI Termo Prahova, Horia Tiseanu, habar nu avea, luni, că în Ploiești a fost oprită apa caldă, deoarece acesta locuiește la Câmpina, primarul Andrei Volosevici a explicat că soluţia pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă exista, dar situaţia a fost „premeditată”. În acest context, acesta a prezentat, drept dovadă, un document datat în 30 iunie 2022 adresat, de către operatorul Termoficare Prahova SA, Consiliului Judeţean, Consiliului Local şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, şi despre care a spus că a sosit pe adresa de email a Primăriei Ploiești abia pe data de 1 august a.c., la ora 17,35, în care operatorul informa despre faptul că a încheiat un contract de închiriere a două cazane de apă fierbinte, pentru o perioadă de 12 luni, cazane care trebuiau să asigure, prin urmare, furnizarea serviciului în condiţiile şi parametrii contractului de concesiune. Totodată, după anunțul administrației județene că a fost reziliat contractul cu noul operator, primarul Andrei Volosevici, prin intermediul unui comunicat de presă, transmis ieri, a ținut să mai transmită: ”Dați drumul la apa caldă în Ploiești!!!!
Bătaia de joc de adresa ploieștenilor trebuie să înceteze! Din 30 iunie 2022, conducerea Termoficare Prahova a anunțat Consiliul Județean Prahova și ADI Termoficare Prahova de existența contractului de închiriere a două cazane, pentru 12 luni, necesare furnizării apei calde în Ploiești. (…) Dacă aveați deja închiriate cele două cazane, încă din 30 iunie 2022, de ce ați oprit apa caldă în Ploiești, domnilor? (…) Pentru verificarea contractului de concesiune a furnizării agentului termic în Ploiești, eu am făcut plângere penală. Contractul final a fost modificat fără acordul Consiliului Local Ploiești. Ploieștiul nu poate gira plăți care excedă cadrul legal. Bătaia de joc la adresa ploieștenilor trebuie să înceteze!”.
Remintim faptul că, în luna mai anul curent, contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL. Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.