Ioan Popescu

În perioada 14-19 august 2022, la Centrul Cultural ”Nicolae Iorga”din Vălenii de Munte-Prahova, s-a desfășurat o nouă ediție a Cursurilor Universității Populare de Vară, prestigios eveniment organizat de Consiliul Județean Prahova, prin Centrul Județean de Cultură, Muzeul Județean de Artă ”Ion Ionescu Quintus”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, împreună cu Direcția Județeană de Cultură și-evident- cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei din Vălenii de Munte ( Poposind în acest oraș binecuvântat de Dumnezeu, Nicolae Iorga a întemeiat aici o școală de misionare, un muzeu al civilizației românești, va instala o tipografie, unde va edita revista ”Neamul românesc” și, mai ales, va iniția și organiza Cursurile de vară ale Universității Populare- instituție devenită seculară).
Festivitatea oficială de deschidere a cursurilor a început cu intonarea Imnului de stat de către Fanfara ”Prahova” a Consiliului Județean Prahova (dirijor: Marian Olteanu), pe ritmul căruia toate delegațiile au depus flori la monumentul savantului, care tronează falnic în fața Centrului de Cultură.
Printre participanții obișnuiți ai cursurilor, la actuala ediție s- a aflat și o numeroasă delegație venită din Basarabia/Republica Moldova.
La acest tradițional eveniment au fost invitate să participe personalități marcante ale științei și culturii din diverse domenii, care au susținut conferințe, prelegeri, alocuțiuni, comunicări.
Moderatorul și „inima vie” a cursurilor a fost, ca de fiecare dată in ultimele peste două decenii, prof. Constantin Stere.
Printre altele, au fost prezentate prelegerile: * Nicolae Titulescu – diplomat român, artizan al politicilor de securitate regională în perioada interbelică, susținută de prof. univ dr.Adrian Năstase; * Take Ionescu – legenda diplomației românești – acad.Georgeta Filitti; * România în actualul context geopolitic provocat de invazia rusă în Ucraina – prof. univ. dr. Dan Dungaciu; * Nicolae Iorga despre rolul culturii și educației – prof. univ. dr. Petre Țurlea – Ploiești; * Spațiul Limbii Române – acad Valeriu Matei; moderator Florin Sicoe; * 100 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia – prof.univ.Petre Țurlea; * Încoronarea – un spectacol necesar – acad.Georgeta Filitti; * Nicolae Iorga și armenii – Varujan Vosganian – președintele Uniunii Armenilor din România; * Politicile sovietice de purificare etnică în Basarabia prof.univ dr.Ion Constantin; * Nicolae Steinhardt, de la monologul polifonic, la dialogul polifonic – prof.Nicolae Băciuț – Tg Mureș; * Vizită la mormântul lui Take Ionescu – Mănăstirea Sinaia. Evocare: acad Georgeta Filitti;
Cu prilejul vizitării Castelului Peleș, s-a desfăşurat și o masă rotundă, pe tema ”Starea patrimoniului românesc”, prezentatori fiind: Dan Paul Octavian, dr. Mircea Alexandru Hortopan, Olimpia Mureșan. Românii din stânga Prutului au rămas profund impresionați, iar mulți dintre ei habar nu aveau de acest dar oferit de Regalitatea ­Românească poporului său și nu numai, muzeul fiind inclus în mai toate traseele turistice europene.