Rodica Paraschiv
Deputat PSD de Prahova

Recent, în spațiul public a apărut o informație potrivit căreia o norvegiancă aflată sub influența alcoolului a fost amendată cu 8.000 de euro și 15 zile de închisoare cu suspendare, plus reținerea permisului de conducere pentru un an și jumătate, după ce a fost prinsă conducând o trotinetă electrică, pe o stradă pustie!
E mult, e puțin? Pentru norvegieni, pare să fie normal. Se știe că statele nordice au legi stricte, care sunt aplicate ca la carte. Acolo legile nu se discută, nu se comentează, ci sunt puse în aplicare.
Și România are legislație, îmbunătățită chiar în ultima perioadă, în privința infracțiunilor rutiere. Însă aplicarea prevederilor legale lasă de dorit în statul român, de la agenții rutieri care închid ochii în unele cazuri flagrante, la neînceperea urmăririi penale în alte situații sau la pedepse mult prea blânde, deseori cu suspendarea executării, pentru șoferi băuți, drogați, care aleargă cu viteze extreme pe șosele și lasă în urma lor răniți grav sau persoane decedate!
Nu este normal să existe atât de multe accidente pe trecerile pentru pietoni! Pietonii nu sunt doar tineri în putere, pietoni sunt și copiii, așa cum sunt și persoane vârstnice, cu probleme locomotorii! Fiecare dintre noi trebuie să aibă propria conștiință și să acționeze ca atare, într-o societate care se dorește a fi civilizată!
Spuneam că, recent, s-au făcut unele modificări legislative benefice pentru siguranța traficului rutier. Pe drumurile din România, comportamentul agresiv în trafic – generat sau nu de consumul de substanțe stupefiante sau de alcool – este o realitate. A fost cineva sancționat dur pentru agresivitate în trafic? Suntem martori direcți ai unor infracțiuni flagrante, dar reacționează cineva înainte de a deschide telefonul și eventual a transmite în direct ”circul” care poate degenera și în violențe fizice?
Avem legi. Dar unele ”artificii” îi scapă de pedepse pe mulți dintre cei vinovați, care lasă în urma lor răniți desfigurați pe viață sau care bagă oameni nevinovați în mormânt!
Cazul din Norvegia este una dintre extremele privind sancționarea celor care încalcă legile în traficul rutier. La polul opus se află, însă, România. Țara tuturor posibilităților, în care cei ce lasă copii fără părinți sau părinți fără copii nu răspund așa cum ar trebui să o facă. Este un semn că este ceva putred în sistem, iar cei responsabili trebuie să ia măsuri. Să aplice legile, care le dau posibilitatea să le facă dreptate victimelor accidentelor rutiere și să îi trimită pe cei ce se cred invincibili la volan, cu orice risc, acolo unde le este locul.
Este clar că în Norvegia și în România, percepția privind siguranța circulației este complet diferită. Trebuie să existe un echilibru între aceste două extreme, dar, dacă vrem ca traficul rutier din țara noastră să fie mult mai sigur, este obligatoriu să revizuim calitatea și obiectivitatea expertizelor, precum și modul în care se aplică pedepsele! Altfel, vom asista în continuare la plasarea României printre statele europene cu cele mai multe accidente grave, soldate cu morți și răniți. Doar pentru că nu știm sau nu vrem să punem în aplicare legile existente.