Comunicat AAR 

 

Între datele de 22.08.2022 și 25.08.2022, s-a desfășurat evenimentul “ŞEDINȚA DIRECTORILOR GENERALI AI AEROPORTURILOR DIN ROMÂNIA” organizat de Asociația Aeroporturilor din România, la care INCERTRANS și Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) au susținut un apel la documentare academică în sustenabilitatea activităților industriale din platformele aeroportuare.

Aspectele principale ale prezentării au fost:

  • Asociația pentru combustibili sustenabili, Aviation Infrastructure Management Solutions (AiMS) si INCERTRANS si-au asumat un proiect de cercetare pentru soluții de management sustenabil pentru infrastructurile de transport aerian.
  • Quantron este, pentru moment, prima societate furnizoare de soluții de transport, logistică și utilaje care își arată interesul să ajusteze marjele de eroare din exploatare pentru a dezvolta o gamă de produse perfect potrivite cu profilul aeroportuar si transporturi in general, prezentand inclusiv soluții de retro fit electric/hidrogen.
  • KonectCity, propune sistemele integrate deja implementate su succes pe diferite aeroporturi din lume, care au un impact categoric în finanțele beneficiarilor, prin economii importante rezultate mai ales din eliminarea redundanțelor din șirul decizional, dar și eliminarea pierderilor materiale, a timpilor morți, economia la nivel de combustibili și managementul optim al flotelor alimentate alternativ pentru randament maxim și recuperări imediate.

 

INCERTRANS și Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) au perfectat, prealabil, o convenție de colaborare. Colaborarea dintre cele două instituții este menită pentru identificarea și promovarea metodelor și soluțiilor de dezvoltare și exploatare sustenabilă a infrastructurii.

În numele INCERTRANS și ACS, prezentarea comună intitulată “SUSTENABILITATEA ÎN OPERAȚIUNILE AEROPORTUARE” a fost susținută de Sorin-Paul Stoicescu, expert incontestabil în operațiuni aeriene care a deținut funcții naționale și internaționale de coordonare a industriei transporturilor aeriene, participant la conferința AAR în calitate de membru onorific al ACS și speaker pentru INCERTRANS. Evenimentul de prezentare, moderat de președintele Asociației Aeroporturilor din România, domnul David Ciceo, a stârnit dezbateri constructive în rândul participanților și o agendă de lucru pentru desfășurarea unui studiu de amploare, derulat prin infrastructura INCERTRANS și AAR.

“Împreună cu ACS, INCERTRANS a identificat reale oportunități de întinerire, împrospătare, eficientizare a industriei de transporturi aeriene, care chiar dacă are o pondere minoră, care gravitează în jurul mediei de 2%, în totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, aceasta este vizibilă și reprezentativă. Din aceste considerente, considerăm că industria de transporturi aeriene merită să performeze într-o manieră sustenabilă pentru a da un exemplu, ca și leader, purtător de drapel.

În acest sens, insistăm pe soluții viabile și finanțabile, care nu împovărează bugetele și fluxurile financiare ale organizațiilor pe care le coordonați, și așa afectate de criza sanitară prin care planeta s-a oprit din mers, dar și din zburat. Motiv pentru care răspundem pozitiv apelului din mediul academic, în speță domnul Vlad Stoicescu, președinte ACS și domnul Adrian Cioranu, președinte al consiliului de administrație Aviation Infrastructure Management Solutions (AiMS), care și-au asumat un proiect de cercetare doctorală în soluții de management sustenabil pentru infrastructurile de transport aerian. Sperăm ca după prezentarea noastră, AAR să achieseze la apelul comun de cercetare, pentru a furniza date calitative și cantitative menite să fie procesate pentru soluții pragmatice.” a declarat domnul FLAVIUS CLADOVEANU, directorul general al INCERTRANS.

“ACS intenționează să deruleze prin infrastructura INCERTRANS o cercetare calitativă și cantitativă, extinsă la factorii de conducere ai fiecărui aeroport din România, pentru un șablon orientativ în ceea ce privește dezvoltarea Master – Planurilor individuale, ale fiecărui aeroport din țară, cu acțiuni concrete, ferme, etapizate, menite să reducă complet amprenta de carbon a industriei, în termenii propuși de Uniunea Europeană, fără a pune presiune economică pe aparatele administrative și în paradigma creșterii randamentului și a veniturilor.

Până la acest moment, am identificat 3 piloni principali ai sustenabilității în operațiunile aeroportuare, aceștia fiind combustibilii alternativi, utilajele fără emisii și administrarea digitală. Prin membri fondatori ai ACS, Linde și Messer, lideri ai industriilor de hidrogen, ne dorim să investigăm impactul pe care hidrogenul îl poate avea în dinamica industrială din platformele aeroportuare, începând cu hidrotratarea combustibililor livrați la aeronavă (pentru reducerea conținutului aromatic), continuând cu implementarea graduală a utilajelor industriale pe pile de combustie cu hidrogen, fie prin achiziția de noi vehicule, fie prin metoda mult mai economică de modernizare a mijloacelor fixe disponibile… Poate cel mai important subiect este dezvoltarea de combustibili sintetici pentru aviație, unde hidrogenul este element esențial în producție, ceea ce ar micșora prețul combustibililor pentru aviație – în contextul unui proces de producție scalat pentru a deveni sustenabil financiar…

De ce nu, marile aeroporturi pot deveni producători de combustibili sintetici prin mecanisme de finanțare ale Uniunii Europene, prin tehnologie propusă de producătorii de hidrogen și procesatorii de combustibil sintetic, eliminând haosul din operațiunile industriei creat  și întreținut de variațiile prețului combustibililor și contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.” a declarat domnul SORIN STOICESCU, expert aviație civilă, membru onorific ACS.

“Vehicule  utilaje alimentate din resurse emitente de gaze cu efect de seră pot fi eliminate gradual, printr-o politică de investiții corelată la nevoile pasagerilor, la cerințele mecanismelor internaționale pentru reducerea amprentei de carbon, și la standardele de excelență în operațiuni tipice industriei de transport aerian. Prezentăm astăzi soluțiile cu propulsie electrică, dar și soluții propulsate pe bază de pile de combustie cu hidrogen, avansate tehnic suficient pentru a promite randament, din gama QUANTRON. Producătorul nemțesc a fost de acord să participe în efortul de cercetare pe care ACS și-l asumă astăzi, pentru a studia impactul vehiculelor alimentate alternativ în ambientul industrial din domeniul aeronautic.

 

Este, pentru moment, prima societate furnizoare de soluții de transport, logistică și utilaje care își arată interesul să ajusteze marjele de eroare din exploatare pentru a dezvolta o gamă de produse perfect potrivite cu profilul industrial. Ulterior adeziunii QUANTRON la eforturile ACS, avem mesaje ferme că sunt și alți posibili participanți la demersul nostru de cercetare, care ne-au contactat prin membrii asociației noastre și pe care ne pregătim să-i asimilăm. QUANTRON dorește să introducă în studiu date tehnice despre autobuze (electrice și concept hidrogen) de transport pasageri pe platformă aeroportuară, mașini de transport mărfuri alimentate electric și pe pile de combustie cu hidrogen, mașini retro fit pentru transport personal și utilitare.” – a declarat domnul MIHAI SICOE, director executiv ACS

“Cu siguranță discuțiile despre alimentarea alternativă provoacă anxietate într-un domeniu industrial care folosește, ca primă și esențială resursă, precizia. Fiecare minut pierdut în aviație înseamnă un ciclu de evenimente care se poate propaga imediat la pierderi financiare colosale, fapt evident în ultimii doi ani de operațiuni, când s-au escaladat pierderile la cuantum de mii de miliarde deja.

Prin acest studiu se identifică inclusiv soluțiile de management integrat prin sisteme digitale, pornind de la ACDM (Airport Collaborative Decision Making) și AODB (Airport Operational Database), care sunt coloana vertebrală a digitalizării în operațiunile aeroportuare, la ERP, managementul flotelor, managementul resurselor operaționale (de factor material și/sau uman), securizare minuțioasă și infrastructură tehnică digitală. În acest sens, KonectCity se oferă să dezvolte baza de informații pentru studiul propus de ACS, anunțând că se raliază efortului și speră să participe și alți furnizori de soluții. KonektCity este experimentat în virtualizarea proceselor operaționale desfășurate pe platformele aeroportuare, cu sisteme implementate la Roma Fiumicino.

Virtualizarea elementelor de management digital este extrem de importantă astăzi, într-un moment greu pentru industrie din perspectiva forței de muncă. Trebuie să recunoaștem momentul critic în care ne aflăm: standardul de excelență va începe să scadă, motiv pentru care uneltele digitale optime pentru o forță de muncă sub standardul cu care am fost obișnuiți până acum trebuie să vină și să acopere deficitul din șirul decizional. Sistemele integrate propuse de KonectCity au un impact categoric în finanțele beneficiarilor, prin economii importante rezultate mai ales din eliminarea redundanțelor din șirul decizional, dar și eliminarea pierderilor materiale, a timpilor morți, economia la nivel de combustibili și managementul optim al flotelor alimentate alternativ pentru randament maxim și recuperări imediate.” – a completat domnul SORIN STOICESCU, expert aviație civilă, membru onorific ACS.

Dezbaterea s-a încheiat prin acordul de susținere mutual pentru dezvoltarea studiului, între organizatorul Ședinței, Asociația Aeroporturilor din România, INCERTRANS, ACS și societățile furnizoare de soluții asociate, QUANTRON și KonnectCity, societăți ale căror reprezentați prezenți și-au manifestat dorința de a coaliza și ceilalți furnizori de soluții în demersul de cercetare.

Asociaţia pentru Combustibili Sustenabili