Înscrierea la sesiunea ce se va organiza în septembrie – în plină desfăşurare
Nicoleta Dumitrescu
Pentru cei care doresc să devină studenți ai Universității ”Petrol-Gaze” Ploiești, în noul an universitar care va începe de la 1 octombrie a.c., mai există o șansă. Conform tradiției, universitatea ploieșteană organizează și o sesiune de admitere în această toamnă, în luna septembrie, când sunt scoase la concurs locurile rămase neocupate la sesiunea ce avut loc în această vară, în luna iulie. Înscrierile, care se pot face atât online, cât și prin prezentarea la sediul universității, sunt în plină desfășurare, ultima zi de depunere a dosarelor fiind 8 septembrie a.c. Locuri libere – atât fără taxă, cât și cu taxă de școlarizare – sunt la toate cele cinci facultăți. Astfel, la Facultatea de Ingineria Petrolului și Gazelor sunt 23 de locuri fără taxă și 92 cu taxă; la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică sunt 70 de locuri fără taxă și 268 cu taxă, la Facultatea de Tehnologia Petrolului și Petrochimie sunt 72 de locuri fără taxă și 138 cu taxă, la Facultatea de Științe Economice sunt 39 de locuri fără taxă și 269 cu taxă, iar la Facultatea de Litere și Științe sunt 34 de locuri fără taxă și 262 cu taxă. Conform metodologiei de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studii universitare, pentru ciclul universitar de licenţă se ia în considerare media obţinută de candidat la examenul de Bacalaureat, care constituie criteriul de admitere, media minimă de admitere fiind 5 (cinci). Totodată, pentru a fi promovată excelența în educație, pentru candidații care au obţinut în perioada studiilor liceale diferite premii la olimpiadele școlare sau la alte concursuri naționale și internaționale ori la diferite competiții naționale organizate de societăți profesionale recunoscute de Ministerul Educației, conducerea UPG Ploiești a decis ca aceștia să beneficieze de dreptul de a se înscrie – fără susținerea concursului de admitere – pe locuri finanțate de la buget. Privilegiu care a făcut ca, după afișarea rezultatelor la sesiunea de admitere din luna iulie a.c., la unele dintre specializări chiar olimpicii să deschidă lista de candidați admiși la locuri fără taxă. Oricum, conducerile facultăților de profil ale UPG au lansat către absolvenții de liceu o invitație mai mult decât sugestivă, în încercarea de a-i determina să participe la concursul de admitere din această toamnă, în sensul că, dacă vor și finaliza studiile la Ploiești, aceștia se pot număra printre cei 600.000 de ingineri de care are nevoie economia românească!
Conform programului de desfăşurare a concursului de admitere la studii universitare de licenţă-sesiunea de toamnă 2022, afișarea primului set de liste cu candidații admiși pe locuri fără taxă, admiși pe locuri fără taxă și candidați în așteptare se va face pe data de 10 septembrie a.c. Apoi, după confirmarea locurilor ocupate de candidați pe locuri fără taxă și cu taxă, pe data de 13 septembrie a.c. se va afișa și cel de-al doilea set de liste cu candidații admiși. Încercând să aflăm care au fost opțiunile candidaților care au participat la sesiunea de admitere din vară, din luna iulie, mai ales pentru specializările de profil ale universității ploieștene, prin intermediul purtătorului de cuvânt al UPG Ploiești, conf. univ. dr. Mirela Dulgheru, am primit punctele de vedere ale conducerilor facultăților.
Prof. univ. dr. Irina Rădulescu, decan Facultatea de Știinte Economice: ”În sesiunea de admitere din luna iulie 2022, candidații la specializările oferite de Facultatea de Științe Economice s-au orientat către Management și Contabilitate și Informatică de Gestiune, învățământ cu frecvență și la distanță, dar și la specializările din domeniul Administrarea Afacerilor. Așteptăm absolvenții de liceu și în toamnă la a doua sesiune de admitere pentru a candida pe locurile vacante la programele noastre de studii care sunt aliniate cu tendințele tehnologice ale momentului și care promovează inovația și creativitatea.”
Conf. univ. dr. Popovici Daniela, decan Facultatea de Tehnologia Petrolului și Petrochimie: ”În sesiunea iulie 2022, numărul candidaților care s-au înscris la specializările Facultății Tehnologia Petrolului și Petrochimie (TPP) a fost mai mic decât cel din sesiunea iulie 2021, într-un procent de 22,5%. Au fost ocupate 40% din locurile fără taxă, la specializarea Prelucrarea Petrolului și Petrochimie, 48,5% din locurile fără taxă, la specializarea Ingineria și Protecția Mediului în Industrie, și 53,5% din locurile fără taxă, la specializarea Controlul și Securitatea Produselor Alimentare. Prin comparație cu concursul de admitere din anul precedent, sesiunea iulie, numărul de locuri ocupate anul acesta este aproximativ la fel, la toate specializările. Așteptăm absolvenții de liceu care încă nu au optat pentru un program de licență să vină să se înscrie la Facultatea TPP pe toată perioada lunii august, precum și în prima săptămână din luna septembrie, pentru a candida pe locurile rămase neocupate, atât în regim fără taxă, cât și în regim cu taxă. Nu uitați, dragi absolvenți de liceu, că economia din România are nevoie pe termen scurt și mediu de circa 600.000 de ingineri și vă puteți număra și voi printre aceștia urmând programele de studii ale Facultății Tehnologia Petrolului și Petrochimie.”
Conf. dr. ing. Mihaela Călțaru, prodecan Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică: ”În urma sesiunii de admitere organizată în luna iulie 2022, la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, de departe, cele mai căutate specializări, în ordinea ocupării locurilor menționate în oferta educațională pentru studiile universitare de licență, au fost: Calculatoare (62%), Ingineria designului de produs (42%), Inginerie economică în domeniul mecanic – învățământ la distanță (40 %), Automatică şi informatică aplicată – învățământ cu frecvență (37%), Utilaje petroliere şi petrochimice (34 %), Electromecanică (27%), Automatică şi informatică aplicată – învățământ cu frecvență redusă (21%), Inginerie economică în domeniul mecanic – învățământ cu frecvență (12%). În luna septembrie 2022, se va organiza o nouă sesiune de admitere la facultate pentru locurile neocupate, menționate pe pagina oficială a universității la adresa: https://www.upg-ploiesti.ro/ro/admitere-2022-licenta. Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică pregătește studenți (viitori ingineri) pentru domenii de mare importanță economică. După cum știți, din punct de vedere al revoluției industriale, la nivel mondial, ne aflăm în revoluția industrială 4.0 și ne îndreptăm vertiginos către revoluția industrială 5.0 care va aduce o combinație de concurență și cooperare între oameni și roboți. Vor exista învingători și învinși. În acest context, cu siguranță, inginerii pregătiți de facultatea noastră vor ieși învingători. Vă invităm, dragi absolvenți ai învățământului liceal, să optați în continuarea pregătirii voastre pentru unul dintre programele de studii coordonate de facultatea noastră şi, în acest mod, după absolvire, să vă alăturați numele de cele ale multor specialiști care au terminat cursurile acestei facultăți.”