Giorgiana Radu-Avramescu

Dragul meu, e sărbătoare azi! Sfântul Ilie. Pământenii ajunși în lumea cea fără de sfârșit, au acces la porţile Sfinţilor? Vă intersectaţi pe aleile cerului sau vă sunt diferite potecile? La mine, ziua curge obișnuit. A început numărătoarea inversă până la concertul din 17 august, așa încât încerc să rânduiesc ce trebuie până atunci. Sper să reușesc. Cumva, lucrurile se așează. Emoţiile pricinuite de intrarea Lucianei la liceu s-au diminuat. De ieri este oficial elevă a Colegiului Spiru Haret din Ploiești. N-am rezolvat problema șederii ei la cămin. Internatul liceului n-a funcţionat în perioada pandemiei, așa încât până pe 5 septembrie nu vom ști nimic. Atunci vom afla. Aș fi vrut să bifez și acest aspect, dar mă conformez situaţiei. Vom găsi o soluţie la momentul respectiv.
Îţi spuneam, dragul meu, despre evenimentul din 17 august, când violonistul Alexandru Tomescu, nepotul tău, va susţine deja tradiţionalul concert, la vioara Stradivarius, aici, la Muzeul Pietrei, locul care atât de drag ţi-a fost, încât ţi-ai dorit să rămâi pentru totdeauna. Obișnuit cu marile scene ale lumii, Alexandru, care își are și el rădăcinile la Sângeru, prin tatăl său, regretatul pianist Adrian Tomescu, văr al tău și partener de năzdrăvănii în copilăria voastră, a fost de acord să ducem mai departe ceea ce tu ai început în urmă cu câţiva ani. În anul 2018, Alexandru Tomescu spunea pentru AMPRESS că debutul muzical la Sângeru l-a făcut în anii ’90, pe când pregătea concursul Paganini. „Am cântat atunci capricii de Paganini sătenilor, la căminul cultural”, mărturisea el.
După regalul oferit de Alexandru, vom avea ca, în fiecare an, lansarea unei cărţi. De astă dată – „Confesiuni la Poarta Cerului”, apariţie postumă, prin grija mea și sprijinul financiar și prietenesc al domnului Tiberiu Urdăreanu, căruia îi mulţumesc din nou. Pentru a vorbi despre carte, în fapt despre tine, m-am gândit la câţiva oameni care ţi-au fost colegi, prieteni, care te știu ca om și ca scriitor, de mulţi ani, și de care te-au legat multe. Fiecare dintre ei a răspuns afirmativ invitaţiei mele. Le mulţumesc cu atât mai mult, cu cât știu că nu le e deloc ușor să vină aici, fără ca tu să-i întâmpini. Să te povestească la trecut…Cu Octavian Știreanu și Cornel Nistorescu ai parcurs etape diverse în cariera jurnalistică. Chiar dacă nu aţi împărtășit mereu aceleași opinii, prietenia v-a fost de neclătinat. Domnul Știreanu a scris postfaţa cărţii, cu căldură și rafinamentu-i literar caracteristic, iar domnul Nistorescu își amintea de curând tachinările voastre, la care uneori am fost martor.
Dragul meu, am invitat-o și pe Marina Almășan, care la rându-i are o bogată colecţie de amintiri cu tine. Prietenia voastră s-a întins peste ani, și a regretat foarte mult că nu a reușit să-și ia rămas bun de la tine în decembrie, anul trecut. Filma ediţia de Crăciun a emisiunii ei și, precum știi, totul se organizează în detaliu cu mult timp înainte, așa încât nu putea anula. Acum va fi prezentă la Concertul IN MEMORIAM Lucian Avramescu.
Nu va lipsi nici Emil Calotă, unul dintre cei câţiva prieteni care ţi-au fost aproape până în ultima clipă, și după aceea. Domnul Calotă, care în multe împrejurări e prezentat drept fost primar al municipiului Ploiești, ceea ce nu-i greșit, dar el este mai mult de atât. E doctor în știinţe, astăzi consilier judeţean la Consiliul Judeţean Prahova, face parte din Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură și culte, plus alte calităţi pe care le are și care-i întregesc CV-ul profesional și nu doar.
Apoi, în premieră la Muzeul Pietrei, se va afla Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii și – cine știe? – poate și viitor. Domnul Vulpescu a mai fost prezent la alte două lansări de carte ale tale. Prima dată la Târgoviște, și apoi la Ploiești, la Palatul Culturii. Mă bucur tare mult că a răspuns pozitiv invitaţiei, mai ales că luna august e ușor „imprevizibilă” pentru el. Îi urmăresc podcastul „Avangarda”. Are invitaţi de înalt rafinament cultural. Nu știu din punct de vedere politic ce mai face. Vorbind cu el despre evenimentul din august, am uitat să-l întreb.
De asemenea, pentru prima dată la Sângeru, se va afla și Adrian Fetecău. Doamna Alina Maer, prietenă ploieșteancă, jurist de profesie, cu talent literar din belșug, mi-a sugerat ca în cadrul evenimentului să fie și un moment poetic. Eu știu că ţie foarte rar ţi-a plăcut cum îţi sunt recitate poeziile, așa încât am ezitat puţin. Apoi gândul mi-a zburat la domnul Fetecău care e „specialist” în rostit poezia lui Lucian Avramescu. Așadar l-am căutat și, iată, va fi aici pe 17 august. Mi-a vorbit despre o poezie scrisă de tine nu cu mult timp înainte să pleci, care i-a plăcut în mod deosebit, plus alte două poezii mai vechi pe care le-a avut integrate în spectacolele Grupului „Vouă”.
Cam așa se va desfășura, dragul meu, evenimentul din 17 august, orele 17.00, de la Muzeul Pietrei. Eu și Luciana ne vom strădui să suplinim absenţa ta ca amfitrion. Va fi greu, știu. Nimeni nu te poate înlocui. Anul trecut te știam aici. Acum…ești tot aici, dar întrebările rămân fără răspuns, colile albe rămân nescrise. După veștile bune din ultimele zile, se abat acum, la ceasul când îţi scriu aceste rânduri, și unele rele, dar voi încerca să fac abstracţie de ele, gândind că, uneori, răul e spre bine, nu-i așa?
Zilele curg, emoţiile cresc, dar sper ca evenimentul IN MEMORIAM Lucian Avramescu, din luna august, să fie o reușită. Și, avându-l ca protagonist pe Alexandru Tomescu, împreună cu ceilalţi invitaţi de seamă, nu are de ce să nu fie. În ceea ce mă privește am niște îndoieli, dar nu ţi le mai devoalez. Prea mă plâng continuu, și poate că ai obosit și tu de atâta bocet.
La noi e vară. E liniște! E secetă. Cerul nu-și mai îndură plânsul peste solul arid, peste iarba însetată, peste pomii triști de la atâta soare. E iulie, iar în curând se face de august. Pune piedică timpului de poţi, fă-l să nu mai alerge. De-a bușilea să meargă. Prea ne zorește, afurisitul!
Pe curând, dragul meu!
Cu nesfârșită iubire, eu