Nicoleta Dumitrescu

Premierul s-a ținut de cuvânt și, ieri, a anunțat în mod public care sunt rezultatele evaluării echipei sale de miniștri. Nu a fost o intervenție televizată, în fața jurnaliștilor, probabil pentru a putea fi evitate eventualele întrebări ale acestora, ci s-a transmis un mesaj, din partea Guvernului. Cert este faptul că primul ministru nu s-a pronunțat pentru plecarea niciunui ministru din actuala componență a Guvernului – deși cu câteva zile în urmă existau câteva speculații referitoare la posibilitatea înlocuirii unora dintre aceștia – la Palatul Victoria punându-se accent, după cum a transmis Nicolae Ciucă, pe ”stabilitatea echipei”.
Asta s-ar traduce, prin urmare, că fiecare ministru și-a făcut datoria, mesajul evaluării activității acestora fiind atât de pozitiv construit și redactat încât nu a existat paragraf în care să nu se facă referire și la…cetățean. De pildă, Guvernul reamintește faptul că, ” în plan social, prin măsuri coerente și atent țintite”, s-a venit cu ”o plasă de siguranță” care să-i protejeze pe cetățeni. Adică, s-a menționat ,tot în mesajul premierului, că au fost introduse măsuri de compensare și stabilizare ale prețului la energie electrică și gaze naturale, fiind trecute în revistă și măsurile pe care guvernul PNL-PSD-UDMR pe care-l conduce le-a luat, amintind de programul ”Sprijin pentru România”, compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți, dar și majorarea valorii tichetelor de masă, a normei de hrană pentru pacienţii din spital etc.
E adevărat, în ultimele șapte luni, de când cele trei formațiuni politice au ales să guverneze împreună, pe lista ”am decis, am aprobat” se află o înşiruire lungă de realizări pe care și le-au însușit, pe rând, fiecare dintre partide și lideri, atât în ședințe interne, cât și în intervenții separate în fața camerelor de luat vederi și a microfoanelor. Deși împărțirea puterii, frățește, a fost un compromis asumat care se vede, adesea, cât de greu digerabil este! Oricum, competiția între lideri în anunțarea identificării de noi beneficii – pentru popor și țară, evident – este destul de clară, iar asta se vede mai ales din satisfacția și inflexiunea vocii cu care este făcut anunțul de fiecare președinte de partid în parte, ori de câte ori are ocazia. Însă, după cum se știe, nu mai este deloc o nouate faptul că lungul șir de ”preocupări” ale partidelor pentru cetățeni nu reprezintă, de fapt, decât veșnice campanii electorale, care sunt prelungite și sunt vizibile, iată, nu doar în anii electorali. Este o modalitate prin care, se știe, electoratul este momit să rămână sau să pice, depinde de context, în ”plasa de siguranță” a partidelor! Adică, de conturare a bazinului de votanți la viitoarele alegeri – locale și parlamentare – când se vor reaminti următoarele: ”Dacă n-am fi fost noi la guvernare, pensiile și alocațiile nu ar fi fost mărite, prețurile ar fi tot urcat, traiul ar fi fost mai scump. Am făcut compromisuri, ne-am sacrificat, dar dacă nu am fi ținut noi, morțiș, ca să existe beneficii pentru cetățeni, niciuna dintre măsuri nu ar fi fost aprobată. Totul a fost făcut pentru țară, pentru poporul ei!” Și s-ar auzi aplauzele de rigoare, iar pe trei voci- scandarea numelui partidului în contul căruia se face trecerea în revistă a realizărilor menționate.
În fapt, capitalul electoral și cel politic sunt principalele preocupări ale celor aflați la guvernare și pe pilonii cărora, după cum se și vede, se țese propria plasă de siguranță. Pentru că, se știe, miza este, întotdeauna, puterea!