Peste 83% dintre români cred că în următoarele decenii România trebuie să urmeze direcţia Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda STRATEGIC Thinking Group, potrivit Agerpres.
Conform cercetării realizate în perioada 23 mai – 14 iunie, 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Est, adică Rusia, China.
Aproape două treimi (65,8%) dintre subiecţii sondajului cred că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României pe termen lung, în timp ce 29% au o părere contrarie.
Potrivit analizei socio-demografice, tinerii până în 30 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate au indicat în procente mai ridicate decât restul populaţiei că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României.
În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata ţării ar trebui să se mărească, în timp ce 23,2% sunt de părerea că ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% consideră că aceasta ar trebui să se micşoreze.
Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est şi persoanele cu venituri foarte scăzute. Persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Centru împărtăşesc în proporţii semnificativ mai ridicate decât restul populaţiei părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, menţionează realizatorii studiului.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de respondenţi, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi. Datele sondajului «Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României – Ediţia I» au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), iar eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,53%, la un grad de încredere de 95%.