Nicoleta Dumitrescu

Vremurile pe care le trăim arată, de la o zi la alta, cât de mari pot fi pierderile dacă anumite lucruri nu se fac la timpul potrivit. Mai arată, însă, și cât de lungă este lista proiectelor ori a lucrărilor care erau considerate pe post de ”mari realizări”, dar trecute ulterior, cu mare ușurință, pe… linie moartă. Iar cauzele sunt multiple, totul plecând, evident, de la oameni.
Cine sunt acești oameni? Dacă ne-am uita prin sediile partidelor ori pe la televizor, sunt cam aceiași. Sunt oameni cu funcții care, atunci când vorbesc, dau impresia că dețin tot adevărul, inclusiv priceperea, lăsând senzația că doar timpul nu este de partea lor astfel încât, chiar …mâine, o anumită investiție să depășească faza de la proiect pe hârtie la șantierul din teren.
Numai că, așa cum s-a văzut, doar vorbele sunt de ei! Ei fiind oamenii care ar fi trebuit să ia decizii, să acționeze, să găsească soluții, evident la primele piedici care s-au ivit cu mult timp în urmă. Iar dacă atunci se și găseau soluțiile cele mai bune, care să aibă beneficii și pe termen lung, atunci, în momentul de față, impactul lucrurilor care nu au fost făcute la timpul lor nu ar fi fost atât de mare, așa cum este astăzi. De exemplu, pe perioada pandemiei, s-a văzut cât de mare a fost impactul, la negativ, pentru că nu s-a investit în reabilitarea și modernizarea spitalelor. Cu toate acestea, personalul sanitar tot a fost în linia I, dar cu cât de multe sacrificii. Măcar, din mers, s-a mai reparat, pe ici, pe colo, câte ceva, s-au mai făcut unele reabilitări, mai ales că variantele de covizi vin, în continuare, pe alte valuri ? S-a anunțat, cu mare satisfacție, așa cum numai cei de la putere știu să arate, cam ce soluții s-au găsit astfel încât circuitele sanitare să nu mai constituie, încă, o problemă, iar în cazuri de urgență – așa cum au fost și este posibil să se și mai repete – bolnavii, mai ales cei cronici, să aibă acces la servicii medicale? Liniște!
Drumurile. Nu mai este o noutate că drumurile din România s-au umplut de mașini, că se circulă în coloană. Dar, s-au găsit soluții pentru descongestionarea traficului? S-au schimbat, deja, destui politicieni pe la Ministerul Transporturilor, ca să găsim un posibil răspuns și la această întrebare! Iar dacă este să dăm timpul în urmă, inclusiv în Prahova, pe perioada unora dintre campaniile electorale care au avut loc în România, au existat promisiuni prin care se garanta, cu mandatul premierului de atunci în funcție pe masă, că vor fi demarate lucrările la tronsonul autostrăzii Ploiești – Brașov… Numai că, inclusiv astăzi, pe acest subiect, se vorbește tot de planuri și desene pe hârtie!
Seceta. Deja este un subiect mai mult decât de actualitate adevărul că, dacă se realizau sistemele de irigare la timpul potrivit, cu totul alta era soarta culturilor agricole care acum sunt uscate pe câmp, din cauza lipsei precipitațiilor. În ultimii zeci de ani, ani de democrație înțeleasă de fiecare cum a dorit, s-a crezut că dacă se găsesc legume și fructe aduse din import, în supermarketuri ridicate pe locul în care, pe vremuri, erau fabrici și uzine, atunci cele românești n-ar mai avea prea mare căutare! Acum, s-a văzut cât de importantă este apa, nu doar pe câmp, ci și la robinet, în condițiile în care seceta a făcut program- în sensul instituirii restricțiilor- în multe localități, inclusiv ziua.
Cu siguranță, însă, dincolo de aceste exemple, sunt mult mai multe domeniile care suferă pentru că nu s-a acționat la timpul potrivit. Iar vina o poartă tot oamenii, acei oameni care și-au asumat o lungă listă de promisiuni, pentru țară și poporul ei. Însă, când au ocupat funcțiile dorite, promisiunile făcute au fost abandonate pentru că, firesc, altele au fost prioritățile. Văzute, cel mai adesea, din birou…