Violeta Stoica

Pompierii prahoveni au reînceput să aibă probleme cu incendiile de vegetație uscată, în ultimele zile crescând numărul intervențiilor de acest gen în mai multe zone ale județului. Provocate sau nu, incendiile de vegetație sunt mult mai periculoase în perioadele caniculare, când plantele uscate întrețin arderea și este de ajuns o singură pală de vânt sau o scânteie pentru ca suprafața cuprinsă de flăcări să se extindă rapid.
Numai miercuri după-amiază, pompierii de la structurile ISU Prahova au fost alarmați în legătură cu producerea unor incendii atât în localități din zona de șes, cât și de deal a județului. Două dintre acestea au amenințat inclusiv circulația rutieră și pe cea feroviară.
Astfel, miercuri după-amiază, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație care s-a manifestat pe circa 5000 de metri pătrați, în apropiere de DN72, pe raza comunei Ariceștii Rahtivani, circulația pe drumul național respectiv fiind îngreunată, potrivit informațiilor furnizate de IPJ Prahova.
Tot miercuri după-amiază, pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetație izbucnit în comuna Poienarii Burchii, satul Poienarii Rali. Deși inițial la fața locului a fost trimisă o singură autospecială, forțele au fost suplimentate cu încă o autospecială de stingere, dat fiind că incendiul avea loc de o parte și de cealaltă a căii ferate care face legătura între Ploiești și București. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, traficul feroviar nu a fost însă afectat, în zona respectivă existând deja restricții de circulație din cauza temperaturilor ridicate.
S-a dat alarma în unitățile pompierilor și pentru stingerea unui alt incendiu, produs în cartierul Seciu din orașul Boldești Scăeni, unde a ars vegetația uscată pe circa 700 de metri pătrați.
Și ieri dimineață s-a intervenit pentru stingerea flăcărilor care cuprinseseră un teren cu vegetație uscată, în satul Sălciile din comuna cu același nume. Alte incendii de vegetație uscată s-au înregistrat ieri și în Ploiești, Urlați și în comuna Păulești, zona adiacentă DN1, unde pompierii au acționat pentru stingerea flăcărilor.
Pompierii recomandă respectarea unor reguli simple pentru a nu avea probleme din cauza secetei, a temperaturilor extrem de ridicate, dar și a schimbărilor bruște de vreme care apar în această perioadă a anului. În primul rând, un mare pericol este arderea necontrolată a miriștilor, incendiile provocate putându-se transforma în adevărate catastrofe. O simplă pală de vânt are puterea să amplifice intensitatea flăcărilor, fiind amenințate chiar și zonele locuite! De altfel, în cazul miriștilor, arderea este complet interzisă, fiind pedepsită prin lege, iar arderea resturilor vegetale sau de altă natură în curțile și terenurile aparținând gospodăriilor individuale trebuie să fie făcută cu respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor. În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor în flăcări se află locuințe, păduri, solare etc.

(foto ISU Prahova – incendiu Ariceștii Rahtivani, DN72)