F.T./V.S.

Potrivit unui comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în primele şase luni ale anului curent a crescut alarmant numărul de arderi în fondul forestier naţional, fiind înregistate 711 incendii, față de 98 de incendii care au avut loc în perioada similară a anului trecut. În documentul de presă amintit se mai precizează faptul că majoritatea incendiilor – 693 din cele 711 – s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie, acestea având drept cauză extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriștilor și a vegetației uscate. „Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafețe regenerate recent, 285.041 de puieți forestieri fiind distruși. De asemenea, în incendii au fost distruși și 1.129 metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele șase luni ale anului, este de 951.302,64 lei”, a precizat Romsilva. În topul direcţíilor silvice cu cele mai multe arderi de suprafaţă păduroasă se regăsesc cele din judeţele Gorj (124 de incendii), Sibiu (73), Caraș – Severin (48) și Mehedinți (44). În contextul în care în această perioadă se înregistrează caniculă şi secetă prelungită, reprezentanţii Romsilva au ținut să mai menționeze: ”Având în vedere că majoritatea acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietățile agricole învecinate, facem un nou apel la cetățeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale și să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. De asemenea, rugăm turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate și să nu lase focul nesupravegheat”. De asemenea, pentru prevenirea şi stingerea incendiilor din fondul forestier administrat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, printre care se numără „sporirea acțiunilor de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor (…)”. Pe de altă parte, nici Prahova nu a fost ocolită de incendii, chiar ieri pompierii fiind mobilizați să intervină într-o zonă foarte greu accesibilă.

Alarmă în Bucegi/Un incendiu a izbucnit, ieri, în zona Piatra Arsă
Un incendiu izbucnit, ieri la prânz, în zona carierei Piatra Arsă, din munții Bucegi, i-a pus pe jar, la propriu, pe pompierii prahoveni. Echipajele de intervenție s-au deplasat la fața locului inclusiv cu șenilatele și autoturisme 4×4, atât cât a permis traseul, ulterior deplasarea efectuându-se pe jos, pentru că accesul în zona în care s-a semnalat incendiul a fost extrem de dificil. Inițial, cinci ofițeri și 22 de subofițeri au făcut parte din echipele de intervenție în zona unde salvamontiștii din Bușteni au sesizat că a izbucnit un incendiu în pădure.
Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă pe o suprafață de aproximativ 1.500 mp la vegetație uscată și doborâturi, fiind nevoie de suplimentarea forțelor cu încă doi ofițeri și patru subofițeri și cu două autospeciale de transport persoane. Pompierii au reușit să localizeze incendiul.
În urmă cu exact 10 ani, în masivul Bucegi a avut loc un alt incendiu de vegetație, izbucnit din cauza unui fulger, care a pus în pericol o zonă mult mai extinsă. Trebuie menționat că, alături de pompierii militari, ieri au intervenit și Salvamont Bușteni, Salvamont Prahova, Salvamont Sinaia, Ocolul Silvic Azuga și Sinaia, Parcul Natural Bucegi, jandarmi, pompieri civili din Bușteni.

Sursă imagini: Salvamont Bușteni