Nicoleta Dumitrescu

Revenirea la alegerea prima­rilor în două tururi, dorinţă exprimată prin campaniile electorale de numeroase partide, a fost înăbușită total, marţi, când Camera Deputaţilor, cameră decizională, a respins prin vot un proiect de lege pe această temă.
Asta înseamnă că, de acum încolo, la alegerile locale, primar va fi ales tot candidatul care va obţine chiar și un vot în plus faţă de ceilalţi contracandidaţi, competiţie care, așa cum s-a și văzut, avantajează în mod special partidele care știu și pot să-și mobilizeze membrii și simpatizanţii în vederea prezentării lor la urne și să pună ștampila, evident, ”pe cine trebuie”!
Având în vedere din ce partide este formată, în momentul de faţă, actuala coaliţie aflată la guvernare, era de așteptat ca propunerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin să nu aibă succes, în condiţiile în care nici UDMR și nici PSD nu doreau acest lucru. Aaaa, că în urmă cu vreo doi ani, pentru PNL revenirea la alegerea primarilor în două tururi era considerată ”prioritatea numărul unu”, existând chiar și intenţia, pe vremea când premier era Ludovic Orban, asumării răspunderii în Parlament pe această temă, aproape că nu mai contează. Așa cum nu mai contează nici faptul că însuși șeful statului, tot în urmă cu vreo doi ani, când vorbea de la microfon în cadrul unor reuniuni importante ale liberalilor, considera alegerea primarilor în două tururi drept ”soluţia mai bună”, ”soluţia potrivită” sau ”un pas esenţial pentru legitimarea primarilor”…Prin urmare, așa cum au stabilit tot ei, parlamentarii, în cazul primarilor, turul doi rămâne tot… unu! Nici nu era de așteptat să fie altfel, în finalul finalului, adică al votului decisiv, așa cum a fost el dat în Camera Deputaţilor, în condiţiile în care, după cum se știe, totul este tranșat și gândit politic. Oricum, chiar și dacă ar fi vrut să ridice glasul, liberalii tot ar fi fost reduși la tăcere de către cei doi parteneri cu care împart acum puterea. La o adică, după cum s-a și văzut, când vine vorba despre compromisuri, nimic din ceea ce este considerat a fi ”sensibil” nu este trecut cu vederea, întrucât nu se dorește să fie pierdut nimic, mai ales din perspectiva viitoarelor alegeri locale, care vor fi peste doi ani.
Pe de altă parte, degeaba se contrează public liderii politici, în iniţiative și în dorinţa păstrării liniei doctrinei partidului. Când vine vorba despre potenţiali candidaţi nu mai contează nimic, orice fiind posibil, dovadă că, inclusiv acum doi ani, la alegerile locale, foști primari ai PSD au candidat pe listele PNL și invers, ceea ce s-ar traduce cu ”nu contează unde am fost, ci cu cine o să fiu și unde”!
Iar asta se întâmplă de fiecare dată atunci când, ”mirosind” că este posibil să aibă șansa de a ajunge din nou la guvernare, liderii anumitor partide îi ”îmbrobodesc” pe primarii în funcţie de genul că, dacă vor trece de partea lor, adică se vor înscrie în partidul lor, atunci le este asigurat încă un mandat în fruntea comunităţii, bașca faptul că vor fi trecuţi pe lista priorităţilor când o să vină vorba despre alocări financiare. Și așa se perpetuează traseismul politic, atacat cu pietre o dată la patru ani, când sunt alegeri, dar practicat, fără jenă, de cei care vor să aibă atât statutul de ales local, cât și de parlamentar.