La finalul săptămânii care s-a în cheiat au fost publicate Normele care clarifică încheierea în formă electronică a Formularului de constatare amiabilă de accident, soluția aleasă de cei mai mulți șoferi implicați într-un accident ușor cu pagube materiale, pentru a evita drumul la Poliție și a putea introduce mașina în reparații, potrivit Hotnews.
Normele intră în vigoare la 90 de zile de la publicare, termen care se împlinește în 8 august, iaraplicația de mobil va fi disponibilă cel târziu la 1 septembrie, a declarat pentru HotNews.ro Mădălin Roșu, președintele BAAR. „Aplicația de constatare amiabila electronică va fi disponibilă cel târziu de la 1 septembrie și va fi o alternativă la formularul de constatare amiabilă în format fizic. E suficient ca doar unul dintre șoferii implicați în accident să completeze formularul electronic. Aplicația este intuitivă, are predefinite o serie de pictograme cu semne de circulaţie, vehicule, străzi, sensuri giratorii și poți să îți așezi toate acele pictograme cât mai aproape de modalitatea în care s-a produs evenimentul, pentru a descrie accidentul. În plus, poți atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile, datele celor implicați și toate acestea se salvează și se trimit și către asigurător pentru avizarea daunei și pe mail către șoferii implicați.”, a precizat Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Aplicația dezvoltată intern de Biroul asigurătorilor Auto va putea fi descărcată din App Store și Play Store.
În perioada următoare, după ce norma ASF recent adoptată se va publica în Monitorul Oficial, vor fi demarate procedurile între BAAR și asigurători pentru a definitiva toate aspectele legate de aplicația de constatare amiabilă electronică.
Norma ASF privind formularul de constatare amiabilă electronică va intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial
ASF a anunțat vineri, 27 mai, adoptarea unei norme pentru introducerea formularului electronic de constatare amiabilă. Potrivit ASF, reglementarea vine în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual.
Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.
Anul trecut, ASF a eliminat și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.