Restaurarea controversată a cadranului Ceasului astronomic din Praga a fost realizată cu intenţia reinterpretării ideilor originalului, a declarat artistul responsabil de pro­iect pentru publicaţia Lidove Noviny, informează DPA, potrivit Agerpres.
Scandalul a izbucnit recent după ce criticii au remarcat diferen­ţe importante între originalul, realizat de Josef Mánes (1820-71), care se află de mult timp într-un muzeu, şi copia sa, care a fost restaurată în urmă cu patru ani.
Restauratorul Stanislav Jircík, în vârstă de 61 de ani, şi-a apărat lucrarea şi a declarat că ‚„a încercat să pătrundă în imaginaţia autorului original“, iar în acelaşi timp „că cree­ze ceva nou“. Schimbările includ o femeie de la ţară purtând o fustă scurtă în locul unei rochii lungi, un câine lăţos acolo unde anterior era o pată neagră şi un chip care sea­mănă cu scriitoarea contemporană Katerina Tucková.
Tucková, în vârstă de 41 de ani, şi-a exprimat amuzamentul, descriind opera lui Jircík ca o „actualizarea foarte amuzantă“. Unii critici au dezaprobat „ruşinea culturală“ şi „furtul a ceea ce este sacru“, dar alţii consideră controversa o „pseudo-problemă“. Nu este foarte clar încă de ce aceste discrepanţe au ieşit la iveală abia după patru ani. Autorităţile au deschis o anchetă. Originalul, coborât în 1880 pentru a fi păstrat în siguranţă şi înlocuit cu o copie, este expus la Muzeul oraşului Praga.