V. Stoica

„Și tot așa…”, este expresia pe care a folosit-o, printre altele, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, referitor la finanțarea unei noi clădiri în care să se transfere activitatea tuturor secțiilor Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Șeful liberal al CJ a făcut, în cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova, derulată ieri, la Palatul Administrativ, un anunț legat de proiectul despre care vorbește încă de la începutul mandatului său: noul spital județean, care ar fi programat să apară în locul actualei unități medicale de pe strada Găgeni.
Pentru că s-a aprobat asocierea județului Prahova cu municipiul Ploiești, în vederea asigurării fondurilor necesare relocării pepinierei SC SGU Ploiești, șeful administrației județene s-a simțit dator să dea explicații în legătură cu întârzirea executării studiului de fezabilitate care ar fi trebuit să fie deja gata, dacă licitația nu ar fi fost anulată din cauza abaterilor grave de la prevederile legislative.
Ce a spus liberalul Iulian Dumitrescu în ședința de ieri: „Am colegi în țară care au făcut, sau sunt județe în țară care și-au făcut SF și au făcut spital monobloc. Un spital monobloc te duce la 500-700 milioane de euro. Și am avut discuția asta: ok, nu știm dacă o să avem 500 de milioane sau 700 de milioane. Probabil din PNRR o să avem vreo 50 de milioane, din PODD (n.n. Programul Operațional Dezvoltare Durabilă), din septembrie – alți bani. Și tot așa. Și atunci este o idee corectă decât să te apuci să bagi 100 de milioane și să te uiți la ea și să aștepți alți bani, faci un modul și muți tot ce e la Boldescu în zona aia și mai faci un modul și muți tot ce e la Movila, în funcție de banii pe care îi ai. E mult mai flexibilă și mult mai corectă abordarea asta decât să fac o clădire de 5-700 de milioane, mă apuc fac clădirea și mai stau poate un an – doi – trei sau alt exercițiu financiar pentru dotare și în timpul ăsta s-ar degrada. Pentru asta am tot întârziat cu studiul de fezabilitate, pentru a avea un studiu care să ne permită să nu ne batem joc de bani, să fim mult mai eficienți decât alte județe. Sunt multe județe care și-au făcut monobloc cu P+7 etaje, P+8, habar n-am, cu toate secțiile acolo, dar costul e de 700 de milioane. Noi vrem să facem mult mai flexibil și mult mai corect”.
Ați înțeles despre ce este vorba, da? Spital în tranșe, modular. Dacă va fi și acest proiect posibil, dată fiind întârzierea realizării studiului de fezabilitate, pentru care încă nu a fost reluată licitația anulată în luna martie 2022.