România este alături de Ucraina, care trebuie să câştige acest război, iar în acest moment „Vladimir Putin se face responsabil de a fi criminal de război”, a declarat, ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la inaugurarea expoziţiei foto organizată de Ambasada Ucrainei, în prezenţa lui Oleksandr Kornienko, primul preşedinte adjunct al Radei Supreme a Ucrainei.
„Îl asigurăm pe domnul vicepreşedinte că România, ca şi până acum, va fi printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei şi am văzut nu numai implicarea autorităţilor, dar implicarea directă a românilor pentru refugiaţii Ucrainei şi faptul că cu toţii suntem alături de acest război total injust, incorect, neprovocat. Şi este evident că, în acest moment, Vladimir Putin se face responsabil de a fi criminal de război”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.
„România va fi alături de Ucraina. Ucraina trebuie să câştige acest război, ne vom implica logistic, atât executiv, cât şi legislativ, cât şi cu expertiza noastră de a susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Ucraina, Georgia, Republica Moldova sunt părţi din Europa, iar locul lor este alături de Uniunea Europeană. O decizie a unui stat suveran nu poate fi sancţionată de către alt stat. Nu am crezut că în 2022 vom mai avea parte de un război din Europa, de aceea toate ţările civilizate trebuie să facă scut în jurul Ucrainei, să ajute Ucraina să depăşească aceste momente şi mai ales să câştige acest război”, a adăugat liderul PSD.
Oleksandr Kornienko a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru sprijinul acordat şi a amintit că fotoreporterul ucrainean Max Levin a fost ucis chiar în prima fază a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Cei doi oficiali au fost prezenţi, în foaierul din faţa sălii de plen, la expoziţia de fotografie cu tema „Cronicile unei invazii ruse în Ucraina 2022: începutul”. Fotografiile expuse aparţin fotoreporterului ucrainean Max Levin, ucis de forţele armatei ruse în timpul exercitării profesiei.
Expoziţia se încheie pe 28 iunie şi îşi propune să aducă la cunoştinţa Uniunii Europene consecinţele războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Anterior, Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu oaspetele ucrainean, în care a subliniat „dorinţa ca ţara noastră să concentreze resurse financiare europene şi internaţionale pentru a sprijini procesul de reconstrucţie a Ucrainei.
„Pe lângă multe alte aspecte care ţin de dezvoltarea conexiunilor de transport cu Europa, cred că este necesară instalarea rapidă în Ucraina a unei echipe comerciale, economice şi umanitare care să faciliteze procesul de reconstrucţie, dar şi de facilităţi fiscale pentru companiile româneşti şi autorităţile locale care vor dori să investească acolo”, a scris Ciolacu, pe Facebook, referitor la întrevederea avută.