În ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut îngrijorător. Mai mult decât atât, specialiștii internaționali estimează că numărul cazurilor de cancere de acest tip va crește cu 50% până în 2040. De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează „Soare Fără Pete”, campanie de prevenție a cancerelor de piele, în perioada mai-septembrie 2022. Proiectul este deja la a șasea ediție, are cinci componente și o mulțime de acțiuni online și offline în București și Constanța. Beneficiarii campaniei sunt publicul larg și persoanele diagnosticate cu cancer, potrivit Hotnews.

Tratamentul depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru că depistarea precoce a unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer are șanse mari de vindecare și supraviețuire. Cu atât mai mult cu cât în oncologie există în prezent opțiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercetărilor din acest domeniu, lucrurile arată bine și sunt încurajatoare.
„Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și – cel puțin până în prezent – nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire. Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie țintită pentru melanoamele care prezintă mutație”, a precizat dr. Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală la Institutul Oncologic București.
Următorul eveniment online din cadrul campaniei „Soare Fără Pete” și dedicat prevenției cancerului de piele va avea loc în septembrie, când va fi marcată și Ziua Limfomului (din 15 septembrie). Atunci va avea loc și o dezbatere mai amplă a cancerelor cutanate.