O vioară fabricată în 1679 de renumitul lutier italian Antonio Stradivari (1644-1737) va fi scoasă la licitaţie luna viitoare şi ar putea fi vândută cu 11 milioane de dolari, infor­mea­ză Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Acest model, supranumit „Hellier”, este „cea mai bună vioară furniruită făcută vreodată de Stradivari şi, totodată, unul dintre cele mai bune instrumente Stradivari care există pe piaţă”, au declarat reprezentanţii casei de licitaţii Christie’s. Acest instrument muzical va fi punctul central de atracţie al licitaţiei „The Exceptional Sale”, care va avea loc pe 7 iulie. Încrustată cu diamante în nuanţa fildeşului şi finisată cu un lac auriu, vioara are un preţ estimativ cuprins între 6 milioane şi 9 milioane de lire sterline (7,54 milioane – 11,3 milioane de dolari).
Stradivari a păstrat acest instrument timp de 55 de ani şi l-a vândut în 1734 cu 40 de lire sterline lui Samuel Hellier din oraşul englez Wombourne.
Viorile lui Stradivari sunt renumite pentru rafinamentul lor ieşit din comun. Aceste instrumente se vând în zilele noastre cu sume cuprinse între 8 milioane şi 20 de milioane de dolari.
„Din cele aproximativ 1.000 de instrumente pe care Stradivari le-a făcut de-a lungul vieţii sale, doar 12 sunt înfrumuseţate cu decoraţiuni, iar acest specimen este considerat de curatorii de la Muzeul Smithsonian drept exemplarul cel mai bine conservat”, au precizat reprezentanţii casei Christie’s într-un comunicat.
Violonistul Braimah Kanneh-Mason a cântat la acest instrument în avanpremiera licitaţiei şi a declarat că modelul „Hellier” este „frumos”.
„Astfel de viori sunt adeseori comparate cu maşinile sport, trebuie să înveţi mai întâi cum să le conduci, dar odată ce ai învăţat să le manevrezi, ele îţi oferă o satisfacţie foarte mare”, a adăugat acelaşi instrumentist.