V.S.

Ieri, 29 iunie, a fost zi de mare sărbătoare pentru cel mai vechi lăcaș de cult din Plo­iești – Biserica Domnească, din cartierul Mihai Bravu! Bisericuța, care ascunde între zidurile sale însăși istoria acestor meleaguri, poartă hramul Sfinților Petru și Pavel și a împlinit venerabila vârstă de 383 de ani!

Curtea bisericii a fost din nou plină de enoriașii care au asistat la slujba săvârșită în altarul de vară, momente de emoție și de bucurie pentru credincioși. Biserica Domnească, ctitorită acum aproape patru secole de Matei Basarab, domnitorul al cărui bust se regăsește lângă lăcașul de cult, este o adevărată bijuterie între monumentele istorice din municipiul Ploiești și merită ca fiecare ploieștean să se închine și să asiste la slujbele de aici, măcar o dată în viață.
Biserica Domnească “Sfinții Apostoli Petru și Pavel» a fost prima construită în întregime din zidărie, fiind ridicată de domnul Țării Românești Matei Basarab, în anul 1639, în urma victoriei din 1637 obținută împotriva lui Vasile Lupu, domnul Moldovei.
De-a lungul timpului, a fost renovată de mai multe ori, din cauza inundațiilor sau a incendiilor,  astfel că din construcția originală s-au păstrat doar zidurile groase de pe părțile laterale și din spate.