Nicoleta Dumitrescu

Potrivit celui mai recent studiu, trei din zece români continuă să-și păstreze economiile ca pe vremea bunicilor, adică… la saltea! Asta în cazul acelora care au de unde să mai pună un ban deoparte, având în vedere că – iar asta este o certitudine – este mult mai mare numărul acelora care cu greu reușesc să facă economii din leafă pentru ”zile negre”, după ce, dincolo de ceea ce este necesar pentru masa zilnică, plătesc facturile la utilități, ratele la bancă etc. Oricum, și dacă s-ar reuși să se „pitească” vreo 200 de lei, de exemplu, aceștia s-ar duce iute pe vreo urgență, nu mai vorbim de faptul că, de fiecare dată când se duce la magazin, oricine poate observa că prețurile de la raft nu mai sunt aceleași nici măcar de la o săptămână la alta!
De altfel, pare că prețurile au înnebunit de-a binelea! Ba se mai adaugă un leu-doi, ba cinci, chiar zece, în funcție de produs, însă, una peste alta, este greu să mai rămâi cu ceva dintr-o sută de lei, odată schimbată!
Cât îi privește pe cei care mai reușesc să mai pună ceva-ceva la saltea, pare că alegerea lor nu este una întâmplătoare, având în vedere multitudinea de comisioane practicate de către bănci. De altfel, și un fost premier, Mihai Tudose, când a venit vorba despre economiile sale, a mărturisit că nu are nici leafa pusă pe card și nici bani la bancă, principalul motiv fiind acela că nu a vrut să achite comisioanele impuse pentru tranzacții, plus că, atunci când a dorit să retragă o sumă mai mică de bani, în euro, nu doar că nu a mai avut ce să retragă din cont, tot din cauza comisioanelor, dar a fost nevoit să mai aducă și alți bani de acasă!
Așa s-a ajuns, cu ceva ani în urmă, ca la fiecare colț de stradă să fie câte o bancă, însă, pentru că vremurile și politica depunerii banilor în cont s-a mai schimbat, în locul lor, acum, au apărut… farmaciile și cabinetele de oftalmologie!
Iar motivul apariției acestora din urmă nu pare să fie ocolit de prețuri, pentru că, mai mult ca sigur, nu este familie în care pe unul dintre membrii acesteia să nu-l ia cu palpitații ori leșin când deschide plicul cu factura la lumină sau la gaze, ba pesemne că are nevoie și de o consultație la ochi, măcar ca o confirmare că la prima citire nu a văzut totuşi bine suma de plată !
Oricum, nici medicamentele nu mai sunt la prețul știut, iar pe bulinele pentru dureri de cap românii sunt nevoiți să dea din ce în ce mai mulţi bani.
Iar cum creșterea prețurilor pare să devină o boală contagioasă, românul de rând, care-și numără leafa până la ultimul leu, tare ar mai vrea să trăiască vremurile în care se mai puteau pune și bani la saltea! Dar, pentru asta, este nevoie de vremuri mai așezate, dar, mai ales, de oameni care să poată face, cu adevărat, zilelele românilor cât de cât mai liniștite, evident, fără drum la farmacie sau la oftalmolog!