Ieri, Parchetul Curții de Apel Grecia a decis ca Sorin Oprescu să rămână în arest în Grecia, urmând ca instanța elenă să decidă dacă acesta va fi extrădat, potrivit Hotnews. Reamintim că fostul primar al Capitalei – condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și dat în urmărire de către Poliția Română după ce a fugit din România – a fost prins marți la Atena.Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie. În prima instanță, primise 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București după mai bine de 6 ani de procese, dosarul trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015.Tot ieri, judecătorii bulgari au amânat din nou pronunţarea în procesul Elenei Udrea,noul termen de deliberare fiind 8 iunie.Amânarea a fost cerută de avocaţii lui Udrea care speră ca între timp, la Bucureşti, să se pronunţe o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei. Termenul procesului de la Bucureşti este fixat pentru luni, 23 mai a.c. Judecătorii bulgari au acordat un termen ceva mai lung, de două săptămâni, pentru a vedea exact ce se va întâmpla în România.Pe data de 5 iunie se încheie termenul limită de 60 zile pe care judecătorii bulgari îl au la dispoziţie pentru a definitiva extrădarea lui Udrea.
La ieşirea din sala de judecată Elena Udrea a declarat că îşi doreşte ca şi în cazul ei să se aplice legea:”E absurd ca doar în cazul meu în România să nu se aplice legea. Sunt arestată ilegal de 40 de zile”. Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă. Udrea a plecat în Bulgaria înainte de pronunţarea deciziei şi a fost oprită de autorităţile bulgare la graniţa cu Grecia. Ulterior, fostul ministru a fost reţinut de autorităţile bulgare şi a solicitat să nu fie extrădat, dând vina pe condiţiile din sistemul penitenciar din România.Solicitarea i-a fost respinsă, dar avocaţii Elenei Udrea au făcut contestaţie.