V. Stoica

Rețeaua de termoficare a municipiului Ploiești, aflată în proprietatea Consiliului Județean Prahova și a Primăriei Ploiești, are nevoie de mari investiții pentru a reduce din pierderile înregistrate din cauza sistemului învechit de distribuție. Deocamdată, CJ Prahova are în vedere reabilitarea unei secțiuni din rețeaua primară de termoficare, respectiv a unor tronsoane în lungime totală de 12,18 kilometri de traseu din aproape 64 existenți. Valoarea proiectului este de circa 114,7 milioane de lei, din care cofinanțarea CJ Prahova – 1,86 milioane de lei. Având în vedere că durata lucrărilor de execuție propriu-zise este estimată la 24 de luni, rămâne de văzut cum vor fi realizate aceste lucrări și cât timp va fi afectată alimentarea cu energie termică a populației racordate la sistemul centralizat al municipiului Ploiești. Deocamdată, însă, licitația pentru realizarea proiectului finanțat prin POIM este în derulare, iar finalizarea procedurii de achiziție poate dura, în funcție de numărul firmelor care vor participa la licitație, chiar și un an de zile.
Potrivit proiectului, ar urma să intre în reabilitare tronsoanele prioritare de rețea termică primară, în stabilirea sectoarelor care vor intra în lucru avându-se în vedere conductele aeriene în cazul cărora pierderea de căldură este mai mare, precum și tronsoanele care alimentează mai mulți consumatori, astfel încât în cazul unor avarii să fie afectați cât mai puțini consumatori, dar și sectoarele care se află deasupra căilor ferate și acelea pe care s-au produs cele mai multe avarii.
În Ploiești, întreaga rețea de transport este formată din șase magistrale: Magistrala I Vest, cu cea mai mare lungime de traseu – 21,2 km, Magistrala II Sud – 6,3 km, Magistrala III Vest – 14,1 km, Magistrala IV Centru – 14,2 km, Magistrala V Mihai Bravu – 4,2 km, Magistrala VI Vest – 3,8 km, în total fiind vorba despre o lungime totală de traseu de 63,9 km.
Ieri, la Sala Europa a CJ Prahova, a avut loc lansarea proiectului, denumit „Reabilitare rețele termice aferente SACET Ploiești, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană – Etapa I”.