Luiza Rădulescu Pintilie

Mitologie, legendă, religie, filozofie, scenografie, fizică, pictură. În această ordine sau în oricare altă ordine posibilă, fiindcă le uneşte cel puţin un punct. Lume şi lumi. Ştiinţă şi închipuire. Întrebări înscrise în tuşele şi culorile aşezate, cu măiestrie, de artist pe pânză şi răspunsuri lăsate privirii, minţii şi trăirii spectatorului. Fiindcă, aşa cum mărturiseşte, artistul plastic Gheorghe Mosorescu foloseşte pânza „nu numai ca suport pentru pictură, ci şi ca mediu de separare a celor două lumi, cea materială şi cea spirituală“.Argumentul?! Crede „în existenţa a două sau mai mai multe lumi paralele. Expun artă conceptuală; de ceva vreme, încerc să-mi pun nişte întrebări la care nu găsesc întotdeauna un răspuns”. Iar expoziţa sa, intitulată chiar „Universuri paralele” şi vernisată mâine, cu începere de la ora 17,00, sub… bolta Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” va fi dovada. Absolvent, în 1982, al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” Bucureşti – secţia Scenografie şi, timp de aproape 40 de ani, scenograf la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, iar din 1994 preşedinte al Filialei Brăila a Uniunii Artiştilor Plastici, Gheorghe Mosorescu şi-a pus semnătura artistică pe lucrări reunite în peste 20 de expoziţii personale, în numeroase expoziţii naţionale, saloane de artă, bienale şi concursuri, dar şi în manifestări expoziţionale din străinătate (Slovacia,Cehia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Turcia). În 2005 a expus la Galeria de Artă din Ploieşti şi revine acum, într-un proiect realizat cu susţinerea firmei BES România Ploieşti şi a directorului acesteia, Martha Maria Mocanu, cu o interesantă ridicare de cortină nu numai spre orizontul artistic, ci şi spre cel al unei existenţe în care parcă ne punem mai mult ca oricând întrebarea în ce lume am ajuns să trăim şi sunt tot mai mulţi aceia care cred nu numai în universul căruia îi aparţinem, ci şi în cele ale altor lumi.
Şi chiar dacă nu au fost găsite încă dovezile fără echivoc care să certifice existenţa universurilor paralele, observaţiile, experimentele, căutările sunt tot mai intense, alăturând legilor şi rigorilor ştiin­ţei şi creativitatea fără de graniţe a artei.
O asemenea căutare a ceea ce este… dincolo de ceea ce ştim sau credem că ştim propune artistul Gheorghe Mosorescu, dându-i pe pânză chipul unor simboluri, cum este cel al sforii care leagă, care apropie, care, uneşte sau, dimpotrivă, barează drumul spre ceva, spre undeva… Un ceas, peretele vechi al unei case împodobit cu movul clematitelor, o poartă străjuind, dincolo de arabescurile ei din fier forjat, trepte ce aşteaptă urma paşilor, perdeaua unei ferestre la care e aşezată o gutuie galbenă, albastre deschideri cereşti prinse într-o splendidă ramă sculptată cu motive româneşti- fiecare în parte şi toate laolaltă devin oglinzi în care fiecare privitor poate găsi ceva din universul căruia îi aparţine sau pe care, poate, doar şi-l imaginează.
Iar după o vreme în care lumea aceasta mare, de la un capăt la altul, şi omenirea ei au trăit încorsetarea aproape alienantă a izolării şi a distanţării, răceala însingurării şi abandonarea în frică şi lipsă de speran­ţă, călătoria pe care o propune artistul plastic Gheorghe Mosorescu devine cu atât mai mult una a libertăţii în gândire şi simţire, a întâlnirii şi a dialogului între lumea interioară a fiecărui privitor şi lumile către care deschide o fereastră şi ridică o cortină fiecare dintre cele 51 de lucrări expuse în elegantul spaţiu al muzeului de artă ploieştean, a unei împrimăvărate respiraţii întru frumos, întru tainic, întru credinţă şi încredinţare.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 30 mai, iar călătoria în universurile paralele vă aşteaptă…