N. Dumitrescu

Din datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova și ale Direcției Județene de Statistică Prahova, reiese faptul că, după doi ani de pandemie, în Prahova se înregistrează o tendință de scădere a ratei șomajului. Astfel, la sfârșitul lunii februarie a.c., aceasta a fost de 2 % -în scădere cu 0,9 puncte procentuale faţă de aceeași lună a anului trecut, cu precizarea că rata șomajului din judeţ aferentă celei de-a doua luni din anul în curs a fost mai mică decât cea înregistrată la nivel naţional (2,7%). Pe sexe, rata șomajului înregistrată pentru bărbaţi a fost de 1,8%, redusă cu 0,6 puncte procentuale faţă de luna februarie 2021, iar pentru femei a fost de 2,4%, cu 1,2 puncte procentuale mai mică faţă de aceeași lună a anului trecut. Cert este că, potrivit statisticilor, față de perioada pandemiei, tendința de scădere a ratei șomajului s-a înregistrat inclusiv în luna martie a.c. Pe de altă parte este în creștere, față de luna martie a anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante, iar după doi ani de pandemie se știe și care sunt preferințele acelora care își caută de lucru și vor să scape de statutul de șomer. Concret, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii martie a.c., ca urmare a punerii în aplicare a Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Prahova au fost încadrate în muncă aproape 1.400 de persoane.

La sfârșitul lunii martie a.c., în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova erau înregistrați 5.913 șomeri (dintre care 2.937 femei), rata șomajului fiind de 2,03%. Din totalul de 5.913 de persoane înregistrate în evidențele AJOFM Prahova, 1.668 erau beneficiare de indemnizaţie de şomaj, iar 4.245 erau șomeri neindemnizați, cei mai mulți- peste 4.000 – provenind din mediul rural, cei cu studii gimnaziale și școli profesionale având ponderea cea mai mare în totalul acelora aflați în căutarea unui loc de muncă. Întrebată ce se poate spune despre cum se prezintă piața muncii din Prahova după doi ani de pandemie, conducerea AJOFM Prahova ne-a răspuns: ”Rata şomajului înregistrat la nivelul județului Prahova în perioada 01.03.2020 – 31.03.2022 s-a situat la un nivel relativ scăzut, având un trend ușor ascendent din aprilie 2020 (2,48%) și până în decembrie 2020 (2,95%), iar din ianuarie 2021, trendul a fost unul descendent, ajungând de la 2,90 % în prima lună a anului la 2,03 % în decembrie 2021, cu tendinţă de scădere, în martie 2022 fiind înregistrată o rată a șomajului de 2,03%. Și numărul şomerilor a cunoscut o evoluţie ușor ascendentă la începutul pandemiei, fiind înregistrați 6.656 de șomeri în martie 2020, acest indicator înregistrând valoarea maximă în august 2020, când s-au înregistrat 9.089 șomeri, ulterior fiind în scădere continuă, la 31.03.2022 fiind înregistrați 5.913 de șomeri”. De asemenea, așa cum era și firesc, după doi ani de pandemie s-au înregistrat modificări și în ceea ce privește oferta locurilor de muncă din partea angajatorilor prahoveni. Astfel, potrivit AJOFM Prahova, în luna martie a.c. au fost înregistrate, la nivelul județului, 961 locuri de muncă vacante, în scădere față de perioada similară a anului 2020, dar în ușoară creștere față de luna martie a anului trecut, cu mențiunea că, în ultima zi a lunii martie 2022, din numărul total au rămas neocupate 233 de posturi. Totodată, după doi ani de pandemie, luna martie a.c. a arătat și care sunt cele mai căutate locuri de muncă, respectiv: agent de securitate – 50 locuri; șofer autocamion/mașină de mare tonaj – 20; manipulant mărfuri – 20; ajutor bucătar – 16; operator la mașini-unelte cu comandă numerică – 15.

La primele trei luni, peste 1.300 de
persoane şi-au găsit de lucru

În primele trei luni ale anului în curs, respectiv până la sfârșitul lunii martie a.c., prin intermediul AJOFM Prahova au fost încadrate în muncă 1.378 de persoane, dintre care 625 femei. Din numărul total de persoane angajate, 744 aveau peste 45 de ani, 203 – între 35 și 45 de ani, 90 – între 30 și 35 de ani, 80 – între 25 și 30 de ani, alte 261 fiind tineri sub 25 de ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul celor care și-au găsit de lucru , 663 proveneau din mediul urban, iar din punctul de vedere al nivelului de pregătire, cele mai multe persoane aveau studii liceale (412), urmate de cele cu studii gimnaziale (374), numărul celor cu studii studii profesionale și școala de ucenici fiind de 331, iar cele cu studii superioare – 165. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Prahova, 467 făceau parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate fiind realizată ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele instituției menționate. Pentru integrarea pe piaţa muncii, șomerii înregistrați în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În context, de la începutul anului și până la data de 31 martie a.c., numărul celor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 3.500 de persoane.