Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat administrarea unei doze booster a vaccinurilor anti-COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani la cel puţin cinci luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare, după ce un comitet consultativ a votat în favoarea acestei măsuri, a informat Agenția Reuters, preluată de Agerpres. Directoarea CDC, Rochelle Walensky, a precizat într-un comunicat că susţine votul prin care Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare a decis „să extindă eligibilitatea privind primirea unei doze booster a unui vaccin anti-COVID-19”. „Copiii între cinci şi 11 ani trebuie să primească o doză booster după ce au trecut cel puţin cinci luni de la schema iniţială de vaccinare”, a adăugat ea. „Cu 18 milioane de doze administrate deja în această grupă de vârstă, ştim de acum că aceste vaccinuri sunt sigure şi trebuie să continuăm să creştem numărul copiilor care sunt protejaţi”, a mai spus Rochelle Walensky. Comitetul consultativ a analizat datele primite de la CDC, care au arătat că protecţia oferită de cele două doze iniţiale începe să scadă odată cu trecerea timpului şi că dozele booster administrate în grupele de vârstă mai mari au îmbunătăţit eficacitatea acestor seruri împotriva formelor severe de COVID-19 şi a spitalizărilor. Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat doza booster a vaccinului Pfizer-BioNTech pentru grupa de vârstă 5-11 ani, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a reînceput să crească în Statele Unite.
Guvernul Statelor Unite îi îndeamnă pe americanii eligibili să se vaccineze cu doze booster, însă mai puţin de jumătate dintre cei care sunt vaccinaţi cu schemă completă s-au imunizat şi cu cea de-a treia doză. Grupul Pfizer a anunţat în cadrul acelei întruniri că datele medicale arată că o a treia doză a vaccinului său generează o reacţie imunitară puternică împotriva variantei Omicron la copiii sănătoşi din grupa de vârstă 5-11 ani. CDC a prezentat, de asemenea, date de siguranţă ce arată că incidenţa cazurilor de inflamaţii cardiace după vaccinare în această grupă de vârstă este semnificativ mai mică decât cea înregistrată la adolescenţi şi la tineri adulţi. Puţin peste 29% dintre copiii din Statele Unite cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani sunt vaccinaţi cu schema completă a vaccinului Pfizer-BioNTech, ce conţine două doze. Acest vaccin nu este
deocamdată autorizat pentru copii mai mici de cinci ani.
Comitetul consultativ din cadrul CDC a adoptat decizia de a recomanda doza booster cu 11 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere. Medicul Helen Keipp Talbot, profesoară la Universitatea Vanderbilt, a fost singurul membru al comitetului care a votat împotriva deciziei de recomandare a dozei booster, argumentând că autorităţile sanitare ar trebui să se concentreze pe creşterea ratei de vaccinare în această grupă de vârstă. „Dozele booster sunt excelente după ce fiecare copil a făcut schema iniţială de vaccinare”, a adăugat ea. Companiile farmaceutice analizează deja în această perioadă posibilitatea de a-şi actualiza vaccinurile anti-COVID-19 pentru toamna acestui an, cu scopul de a combate noi variante virale care cauzează motive de îngrijorare.
Medicul Amanda Cohn, membră în CDC, a spus că vaccinurile actualizate ar putea să nu fie disponibile imediat pentru copii, întrucât dozele pediatrice au o formulă diferită în comparaţie cu cele administrate adulţilor.