N.Dumitrescu

Obiectiv important aflat pe Valea Prahovei atât din punct de vedere istoric, cât și turistic, alături de Castelul Peleș, Castelul Pelișor își deschide porțile gratuit pentru public pentru o zi.
Evenimentul va avea loc mâine, Muzeul Național Peleș anunțând, sub genericul „25 mai – Ziua Castelului Pelișor”, faptul că acest obiectiv poate fi vizitat, fără taxă, între orele 10.00-16.15 (ultima intrare). Potrivit informațiilor făcute publice de Muzeul Național Peleș, inclusiv pe site-ul instituției, Castelul Pelișor a fost deschis publicului vizitator în februarie 1993.
Cu o valoare inestimabilă, ce cuprinde valențe din punct de vedere istoric, memorialistic și artistic, acest obiectiv constituie o importantă componentă a zestrei culturale a poporului român, fiind parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș, într-o perioada ce se suprapune practic întregii sale vieți trăită în România.
În paralel cu Castelul Peleș au fost construite în apropierea acestuia Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Gardă, Casa Arhitecților, Casa Grădinii, iar mai târziu, între anii 1899 – 1902, Castelul Pelișor, un dar oferit de regele Carol I principilor moştenitori.
În ceea ce privește construcția Pelișorului, arhitectul şef Karel Liman a respectat cerințele pentru arhitectura exterioară, cu elemente ,,Fachwerk”, adăugând însă și elemente românești ce dau clădirii o notă veselă – prin cele cele două turnuri acoperite cu olane de gresie colorată, aidoma turlelor de biserici din Bucovina – elementele românești fiind folosite inclusiv în arhitectura interioară, alături de elemente de ,,Artă 1900”. Pelișorul a cunoscut mai multe etape ale decorației, ce vor ilustra evoluția sentimentelor și a gustului reginei Maria, având în vedere faptul că- așa cum se arată în istoricul acestei clădiri – ”Castelul Pelișor dezvăluie, prin decorația sa interioară, personalitatea romantică, misterioasă, îndrăzneață, promotoare a unei arte noi și insolite a reginei Maria, căci stilul ales de ea pentru această casă de vis este Arta 1900”.