• Urmează diverse etape de verificare, în anumite cazuri existând riscul neaprobării totale sau parţiale a sumelor cerute

N. Dumitrescu

Potrivit informațiilor primite de la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție Prahova, în perioada de primire a cererilor unice de plată, cuprinsă între 1 martie și 16 mai a.c., la nivelul Centrului Județean Prahova s-au depus 8.499 de astfel de solicitări, suprafața utilizată total cumulată din cererile primite fiind de 140.463 de hectare. Cele mai multe cereri au fost depuse de la nivelul localităților Valea Doftanei, Baba Ana, Starchiojd, Ariceștii Rahtivani, Posești, Mănești și Târgșoru Vechi. Fermierii depun doar o singură cerere unică de plată chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe, acest document fiind depus o singură dată pe an, la APIA. Întrebată care este calendarul etapelor acestui program până când fermierii vor primi confirmarea că le vor fi alocate sumele aferente, conducerea APIA Prahova a răspuns: ”Conform Ordinului privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor naţionale tranzitorii care se aplică în agricultură, în anul de cerere 2022, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al APIA etapele sunt următoarele: între 17 mai – 8 iulie 2022 inclusiv se vor efectua controlul administrativ, cel preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control, potrivit dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea; între 11 iulie – 14 octombrie 2022 inclusiv se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarnă sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2022 se va efectua în perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022 inclusiv, după finalizarea controalelor administrative și la fața locului în ceea ce privește plățile directe. Plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cel acordat în avans pentru anul de cerere 2022 se va efectua între 2 decembrie 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, cu excepția dosarelor la care termenele limită de depunere a documentelor depășesc data de 31 martie 2023”. Există însă cazuri în care beneficiarii riscă să nu obţină, integral sau parţial, subvenţiile pentru care au depus cereri.

Dat fiind numărul mare de incendii înregistrate în această primăvară, din cauza arderii vegetației uscate, la nivelul județului Prahova, prin ordin al prefectului, în luna martie a.c. a fost constituită o comisie mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în domeniul protecției mediului de către persoanele fizice și juridice din județul Prahova care ard miriștile, stuful, stufărișurile sau vegetația ierboasă, în componența acesteia fiind și reprezentanți ai APIA Prahova.
Potrivit reprezentanților acestei instituții, în perioada în care au fost realizate verificări în teren, respectiv 25 martie – 21 aprilie a.c., realizate în localitățile Bucov, Boldești-Scăeni, Lipănești, Călugăreni, Jugureni, Ceptura, Gura Vadului, Vadu Săpat, Câmpina, Secăria, Brebu, Ploiești, Păulești, Blejoi, Valea Călugarească, Urlați, nu au fost constatate arderi intenționate de miriști sau vegetație ierboasă.
”Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, a animalelor şi plantelor, bunăstarea animalelor. Bunele condiții agricole și de mediu prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei. Astfel, fermierii care exploatează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor – paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie nu contravine acestui obiectiv, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei. Acest standard nu se aplică și categoriei de folosință a terenului și anume culturi permanente. De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente. În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (primărie). Acest document doveditor trebuie întocmit înaintea efectuării controlului şi să fie valabil la data efectuării acestuia. Copia după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă ori la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judeţean al APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului. Dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierului i se va aplica sancțiunea administrativă pentru nerespectarea acestui standard. Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme”, ne-au mai precizat reprezentanții APIA Prahova.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBronz la Malaga
Articolul următorMeciuri la foc automat