Violeta Stoica

Lucrările pentru construirea autostrăzii Dumbrava-Ploiești nu înseamnă doar contractele propriu-zise de execuție, care ar trebui să fie parafate în viitorul apropiat. Pe lângă acestea, consultanța și supervizarea lucrărilor pe autostrada Ploiești (Dumbrava)-Buzău vor fi costuri separate pentru acest obiectiv de investiții aflat în faza precontractuală.
Astfel, sunt în derulare trei proceduri de achiziție pentru servicii de supervizare execuție lucrări, pentru cele trei loturi: Dumbrava-Mizil, Mizil-Pietroasele și Pietroasele-Buzău.
Este vorba despre contracte foarte bănoase, care pot ajunge, în total, la peste 130 de milioane de lei fără TVA. Separat, supervizarea lucrărilor pentru tronsonul Dumbrava-Mizil este estimată la 43,8 milioane de lei, cea destinată lucrărilor pentru tronsonul Mizil-Pietroasele ar ajunge la circa 46,8 milioane de lei, iar pentru ultimul tronson, Pietroasele-Buzău, costurile s-ar putea ridica la circa 41 de milioane de lei, toate acestea fiind valori fără TVA.
În ce vor consta obiectele contractelor de servicii de supervizare? În „furnizarea de servicii de supervizare de înaltă calitate, atât în timpul perioadei de execuție a lucrărilor, cât și pe parcursul perioadei de garanție a lucrărilor, în vederea urmăririi corectei utilizări a fondurilor disponibile și pentru a se asigura că Antreprenorul execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul lucrărilor, în conformitate cu prevederile Caietului de Sarcini și ale Contractului de servicii”, se precizează în documentația de atribuire a contractelor de supervizare ce ar trebui să fie încheiate între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și viitorii ofertanți declarați câștigători ai procedurii de achiziție.