V.Stoica

Institutul Național al Patrimoniului a lansat o nouă procedură de achiziție a serviciilor de proiectare destinate refacerii teraselor Castelului Peleș. Este a cincea încercare de a parafa un contract astfel încât să se actualizeze proiectul de consolidare și de restaurare a terasei cu busturi și terasei sud-est ale Castelului Peleș Sinaia, cărora ar trebui să li se adauge și documentațiile pentru alte opt terase ale clădirii monument istoric de la Sinaia.
Celelalte tentative de încheiere a unui contract de prestări servicii au fost sortite eșecului, din diferite motive, în ultimul caz, de exemplu, procedura s-a anulat pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant la termenul-limită de depunere a documentațiilor.
Prin urmare, Institutul Național al Patrimoniului a reluat licitația, în speranța că de această dată procedura se va și concretiza prin semnarea unui contract.
Documentația va studia întreg ansamblul de terase de la Peleș, într-un mod unitar, pentru întreaga suprafață de 10.355 mp. Valoarea estimată a serviciilor de elaborare a proiectului este de 794.368,55 lei fără TVA, din care 605.233,18 lei, fără TVA, pentru elaborarea de studii și investigații.
Potrivit temei de proiectare destinată studiilor pentru restaurarea celor două terase, inițierea lucrărilor de construcție a teraselor de la Castelul Peleș a avut loc între anii 1890 și 1910, adică la șapte ani după inaugurarea din 1883. Astfel, în acea perioadă „se elimină o fostă grădină interioară a castelului, iar în locul său se amenajează „Terasa Busturilor” şi se creează o suită de terase în partea de răsărit a Peleşului, terase care vor îngloba şi vechiul rond de întoarcere a trăsurilor. Nu se va realiza însă o legătură vizibilă cu terasamentul din faţa castelului, spațiu amenajat încă din anii 1880. Concomitent cu realizarea teraselor de est se vor demara şi lucrările de construcţie pentru mai multe terase în părțile de nord şi nord vest ale castelului. Între 1910 şi 1914 se încep lucrări de construcție a unor terase în fața castelului, renunţându-se la vechile amenajări. Pentru a se observa mai bine reşedinţa regală se mai realizează încă o terasă în colțul de sud-est. În anii 1950, arhitectul Jean Ernest propune mai multe intervenții de consolidare a teraselor, în mod particular a celor din nordul reşedinței”, după cum se arată în tema de proiectare realizată de Institutul Național al Patrimoniului.
Astfel că, în timp, s-a ajuns la un număr de 13 terase, printre care se află și terasa cu fântâna lui Adonis, dar și terasa cu busturi, care sunt vizate acum de proiectul de consolidare și restaurare.
Ansamblul Castelului Peleș cuprinde monumentele istorice Castelul Peleş, Castelul Pelișor, Castelul Foişor (Casa de vânătoare); Vila Economat (locuințe personal); Uzina electrică, fosta moară a Mănăstirii Sinaia; Complexul „Casa Ceramicii”, azi Hotel „Bastion”; Complexul „Stăvilar”; Vila Cavalerilor (Casa de oaspeţi); Vila Șipot (dependinţe personal); Vila Casa Veche; Vila Casa Nouă; Vilele A, B, C (Reşedinţa corpului de gardă) și Parcul ansamblului Castelului Peleș.