Violeta Stoica

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anulat licitația organizată pentru parafarea acordului-cadru, cu o valabilitate de patru ani, destinată lucrărilor de întreținere periodică, prin covoare asfaltice, a rețelei de drumuri naționale din administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București – Secția Drumuri Naționale Ploiești.
Potrivit anunțului de anulare, decizia a fost luată din cauza abaterilor grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau care fac imposibilă încheierea contractului. „Autoritatea contractantă consideră că este necesară o reanalizare a documentațiilor de atribuire și drept urmare hotărăște anularea procedurilor, urmând reluarea acestora sub o altă formă, la o dată ulterioară”, se precizează în anunțul făcut în SICAP.
De altfel, această procedură fusese contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Firma de construcții SC STRABAG SRL, cu sediul în București, a depus contestație împotriva documentației de atribuire elaborată de către CNAIR, prin DRDP București, solicitând remedierea documentației de atribuire, prelungirea
termenului de depunere a ofertelor cu minimum 20 zile de la data rămânerii definitive a deciziei, suspendarea procedurii. Ulterior, însă, după decizia de anulare a procedurii, Strabag a renunțat la contestație, rămasă fără obiect.
O situație identică este valabilă și pentru întreținerea autostrăzii A3 București-Ploiești. Și în acest caz a fost anulată procedura de achiziție, din același motiv.
În ambele proceduri, caietele de sarcini prevedeau că „din cauza traficului crescut, precum și a celor climaterice (îngheț, dezgheț), stratul de uzură al drumului s-a deteriorat, prezentând defecte precum fisuri și crăpături, suprafețe poroase și ciupituri”.
Valoarea estimată a acordurilor cadru pentru covoare asfaltice era de 71 de milioane de lei pentru rețeaua de drumuri naționale din județul Prahova și de 63 de milioane de lei pentru autostrada București-Ploiești.
Rămâne de văzut cât vor dura remedierea documentației de atribuire, lansarea noii proceduri de achiziție și, ulterior, parafarea acordurilor cadru valabile patru ani.