George Marin

S-a încheiat Campionatul European pentru Seniori sub 22 de ani. Bilanțul delegației noastre nu este deloc unul grozav. Fetele au cucerit două medalii de argint, în timp ce băieții s-au întors cu mâna goală, toți cei 8 prezenți pe ringul croat fiind eliminați cel mai târziu în faza sferturilor de finală. Neplăcut!
Cum de s-a ajuns la asemenea situație? Pentru că, în România, sportul nu prea mai este băgat în seamă. În plus, selecția în box se face dintr-un număr mai mic de candidați pentru că nu se înfige lumea ca la fotbal, de exemplu. Apoi, sunt anumite calități care se cer. Nu în ultimul rând este importantă pregătirea sportivilor pentru și prin competiții. Ei vin de la cluburi cu o anumită pregătire care poate fi doar ușor îmbunătățită în timpul stagiului comun. Ei au beneficiat, la aceste stagii, de antrenori a căror competență nu poate fi pusă la îndoială: Relu Auraș- care este coordonatorul loturilor naționale și Francisc Vaștag- fost campion mondial, grupul fiind completat de Ilie Captari (la băieți) și Adrian Lăcătuș (la fete). Boxerii români participanți la aceste campionate tocmai încheiate, băieți și fete, au beneficiat de stagiu de pregătire înainte de competiție, dar nu au avut în prealabil atâtea meciuri internaționale câte ar trebui. Unii nu au adversari de aceeași valoare nici în țară, după cum au arătat-o recentele campionate naționale ale categoriei de vârstă, disputate la Brașov. Desigur, nu cunosc situația tuturor loturilor naționale prezente la Poreč, poate nu toate au beneficiat de turnee de verificare cu sportivi din alte țări, dar câștigarea experienței prin meciuri internaționale este vitală pentru progres. Vrem să câștigăm un al doilea titlu olimpic, nu-i așa? Avem un plan clar pentru îndeplinirea acestui deziderat? Eu, unul nu îl văd!
Despre ploieșteni, am vorbit. De aceea doar voi reaminti că Ghinoiu a făcut un prim meci bun, după care a întâlnit un adversar mult mai puternic. George Dumitrescu a fost, în mare parte, egal cu adversarul său. Dacă în acest meci putem și nu prea putem să contestăm decizia, în cazul fratelui său mai mare cred că decizia trebuia să fie de partea ploieșteanului. Nu o spun pentru că este „al nostru”, ci pentru că oricine poate vedea și revedea meciul pentru a judeca obiectiv. Dintre ceilalți români care au urcat în ring, o notă de trecere o putem acorda lui Marian Chiriac pentru primul meci. Hermeziu a fost singurul român care a avut o victorie înainte de limită, dar adversarul său a fost unul limitat tehnic. În meciul următor, Hermeziu a dat peste bulgarul cu două titluri europene de juniori și tot atâtea de tineret. Acum, bulgarul l-a cucerit și pe cel de la seniori sub 22 de ani. Despre ceilalți boxeri români, mai bine nu discutăm. Iar această afirmație este făcută nu privind scorurile care arată deciziile arbitrilor, ci are la bază evoluția din ring. Totuși, Baldassi a ieșit campion, iar Gadirov și Putilov, campion european de tineret în 2021, au fost finaliști. Îi regăsiți în lista rezultatelor românilor. Un scurt comentariu să îmi fie permis. Faptul că te-a învins cel care a devenit campion nu trebuie să fie o scuză, ci un imbold de a deveni la fel de bun ca acela. Se dovedește deseori că la noi, în România, nu se vede așa.
Două fete au spălat rușinea delegației. Alexandra Petcu a avut asigurată medalia de bronz încă de la cântarul oficial. Dacă îndrăznea cineva să conteste medalia Alexandrei, atunci s-a demonstrat că s-ar fi înșelat. Alexandra a promovat în finală, unde a luptat curajos – nu vă luați după acel 0-5 – și a fost învinsă, într-o reeditare, cu același deznodământ, a finalei de la CE pentru U 22, de acum doi ani. La rândul ei, Loredana Marin, campioană europeană de tineret în 2021, etalând un box frumos, tehnic, sigură pe sine, a trecut clar de trei tururi, însă a avut cel mai tare adversar în finală. Totuși, diferența dintre ele a fost minimă. Celelalte trei fete din România au fost cu mult sub nivelul adversarelor întâlnite. Au, totuși, scuza că Tessari a cucerit titlul, iar Prisco a fost finalistă.
O caracteristică a finalelor – discutăm și de băieți și de fete – a fost nivelul superior al boxului practicat. Și una, generală, a competiției – și poate chiar a boxului amator din ziua de astăzi – a constituit-o modul tactic de abordare a meciului. Cine a avut avantaj pe buletinele arbitrilor după primul rund arareori a pierdut meciul.
De menționat că , la această competiţie, cele mai multe medalii de aur, câte 4, au fost cucerite de Turcia și de, atenție!, Italia. Ambele țări au avut câte doi băieți și câte două fete pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Alte țări care au cucerit două medalii de aur, toate la fete, sunt: Irlanda (plus un titlu la băieți), Germania și Polonia.
Rezultatele înregistrate de sportivii români:
Cat. 54 kg. M (13 sportivi) – Gheorghe Marian Ghinoiu b.p. (4-1) Bashkim Bajoku (Kosovo) în 1/8 finală; p.p. (0-5) Ruslan Gadirov (Azerbaidjan) în 1/4 finală;
Cat. 57 kg. M (13 sportivi) – Eusebiu Iulian Tîrzoman p.p. (0-5) Michele Baldassi (Italia) în 1/4 finală;
Ct. 60 kg. M (17 sportivi) – Marian Chiriac b.p. (4-1) Konstantinis Sarkiris (Grecia) în 1/8 finală; p. RSC 2 Radoslav Simeonov Rosenov (Bulgaria) în 1/4 finală;
Cat. 67 kg. M (25 de sportivi) – George Alexandru Dumitrescu p.p. (1-4) Mehmet Aydemir (Turcia) în 1/16 finală;
Cat. 71 kg. M (23 de sportivi) – Cosmin Daniel Hermeziu b.KO 2 Gasper Podgorsek (Slovenia) în 1/16 finală; p.p. (1-4) Mateusz Daniel Urban (Polonia) în 1/8 finală;
Cat. 75 kg. M (21 de sportivi) – Iulian Dumitrescu p.p. (1-4) Dominik Glaser (Cehia) în 1/16 finală;
Cat. 80 kg. M (19 sportivi) – Florin-Cătălin Șerban p.p. (0-5) Delil Dadaev (Germania) în 1/16 finală;
Cat. +92 kg. M (11 sportivi) – Ștefan Lătescu p.p. (0-5) Nikita Putilov (Germania) în 1/4 finală;
Cat. 50 kg. F (9 sportive) – Alexandra Ana Maria Gheorghe p.p. (0-5) Carmen Gonzalez Ortega (Spania) în 1/4 finală;
Cat. 54 kg. F (12 sportive) – Bianca Cobzaru p.p. (1-4) Sharon Prisco (Italia) în 1/8 finală;
Cat. 57 kg. F (16 sportive) – Andreea Antonela Alecu p.p. (0-5) Bianca-Maria Tessari (Italia) în 1/8 finală;
Cat. 60 kg. F (10 sportive) – Loredana-Andreea Marin b.p. (5-0) Daniela Golino (Italia) în 1/8 finală; b.p. (5-0) Hüsne Calısır (Țările de Jos) în 1/4 finală, b.p. (3-0, 2 egalități) Gizen En (Turcia) în 1/2 finală; p.p. (1-4) Jenin Zeyneb Heck (Germania) în finală;
Cat. 81 kg. F (4 sportive) – Alexandra Maria Petcu b.p. (3-2) Gabriele Stonkute (Lituania) în 1/2 finală; p.p. (0-5) Martyna Jancelewicz (Polonia) în finală.