• La nivelul localităţilor sunt centralizate spaţiile în care pot fi oferite cazare şi masă gratuite • Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti sprijină campania de donare de sânge • Sub coordonarea preoţilor, s-au organizat târguri caritabile

 

N. Dumitrescu

Având în vedere faptul că în Ucraina continuă atacurile, iar în România vin tot mai mulți refugiați care fug din calea războiului (imaginile ce însoţesc textul au fost surprinse chiar ieri, în Vama Siret; foto – Cristian Iacovache), și la nivelul județului Prahova continuă inițierea și organizarea de acțiuni care au rolul de a veni în sprjinul acestora. Astfel, până ieri, tuturor celor 104 primării din județ li s-a cerut să transmită către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Prahova lista cu disponibilul de cazare și masă, cu titlu gratuit, pentru refugiații din Ucraina. Prin intermediul unui comunicat de presă, și Primăria Ploiești a anunțat, pe data de 1 Martie, că a solicitat reprezentanților comunității locale de afaceri să comunice, urgent, disponibilul de cazare, cu titlu gratuit, pentru refugiații din țara vecină, până ieri la ora 11.00. Potrivit reprezenților Instituției Prefectului Prahova, era nevoie de o listă primită din teritoriu, având în vedere că acțiunile gândite pentru refugiații ucraineni trebuie să se organizeze în mod centralizat, în funcție de solicitări. Pe de altă parte, de la începutul acestei săptămâni, și Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești, la fel ca și celelalte din țară, și-au prelungit programul de activitate, scopul fiind pregătirea de stocuri de sânge care ar fi necesare atunci când militari și cetățeni răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei vor fi aduși în spitalele din România pentru a fi îngrijiți. Pe de altă parte, ieri, municipalitatea ploieșteană a precizat că ajutoarele pentru refugiații din Ucraina vor putea fi duse la centrul local de colectare (sediul Poliției Locale – Bd. Independenței nr. 21) până mâine,
4 martie 2022, ora 12.00. Și asta deoarece Primăria Ploiești a fost informată de către reprezentanții societăţii „Crucea Roșie” din România că, în prezent, stocurile de ajutoare sunt suficiente la nivel de țară.

Inițiativa transmiterii de către toate unitățile administrativ-teritoriale din Prahova a disponibilului de spații de cazare și masă, în mod gratuit, a plecat de la faptul că era nevoie de o centralizare a acestora, la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Prahova, astfel încât să se și poată răspunde rapid și eficient, în funcție de solicitările primite din partea cetățenilor ucraineni. În acest fel, în funcție și de cerințele venite din partea refugiaților, vor putea fi activate anumite spații, în care să fie asigurate fără costuri masa și cazarea, din lista acelora transmise de către primării. De altfel, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, prin intermediul unui comunicat de presă, Instituția Prefectului Prahova făcea precizarea că, pentru ca acest ajutor să ajungă la fiecare beneficiar și, mai mult, să se plieze pe cerințele lui, este nevoie, din partea tuturor, să se lucreze organizat și integrat, pentru a se răspunde rapid și eficient la solicitările venite din partea cetățenilor ucrainieni. Astfel, intențiile de ajutor pot fi comunicate, în continuare, la numărul de telefon operaționalizat în Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Prahova, respectiv 0720.259.833. De asemenea, în vederea organizării eficiente și unitare a întregii misiuni umanitare, reprezentanții societății civile care doresc să vină în ajutor au fost rugați ca să trimită intențiile de sprijin la adresa de e-mail: umanitar.dsu@mai.gov.ro, astfel încât acestea să fie colectate și centralizate la nivelul fiecărui județ. Pe data de 1 Martie, Primăria Ploiești a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a rugat agenții economici din oraș ca, până ieri la ora 11.00, să ofere informații în legătură cu disponibilul de cazare, cu titlu gratuit, pentru refugiații din Ucraina. În lista respectivă s-a cerut să se regăsească și detalii despre durata pentru care aceste locații pot fi puse la dispoziție (sub 90 de zile/ peste 90 de zile/ perioadă nedeterminată), precum și posibilitățile pentru oferirea hranei persoanelor refugiate.

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti sprijină campania de donare de sânge

Acțiunii sub genericul ”România donează sânge pentru Ucraina”, inițiată la nivel național, i s-a alăturat și Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești. Astfel, așa cum am aflat, ieri, de la directorul instituției, Georgeta Hanganu, programul de activitate al centrului s-a prelungit până la ora 17.30 (până acum donarea de sânge putând avea loc până la ora 14.30), în ideea de a se forma stocuri de sânge care vor fi necesare atunci când militari și cetățeni răniți în războiul din Ucraina vor fi tratați în spitalele de pe teritoriul României. ”Avem stocuri bune de sânge. Dar dacă vor veni răniți din Ucraina, trebuie să existe o cantitate suficientă de sânge pentru a face față eventualelor solicitări. Trebuie să fim pregătiți și să dăm dovadă de solidaritate”, ne-a precizat interlocutoarea noastră. Potrivit acesteia, în ultima periodă, zilnic sunt înregistrați 100 de donatori. În continuare, însă, prahovenii au răspuns pozitiv inclusiv la ultimele campanii de donare de sânge, ultimul exemplu fiind cel de la sfârșitul săptămânii trecute, când la centrul de la Ploiești s-au prezentat 400 de persoane, iar la acțiunea organizată la Casa Tineretului din Câmpina, la inițiativa unei asociații din localitate, 200 de persoane. De asemenea, în continuare, reprezentanți de la instituții publice sau private, inclusiv preoți, susțin capaniile de donare de sânge. Recoltarea de sânge se face de la persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei.

Târg caritabil „Iubirea frățească în timp de război“, în Parohia Rotari

Cum era de așteptat, și preoții din Prahova se implică în acțiunile ce au ca scop acordarea de sprijin pentru refugiații din Ucraina, așa cum am aflat de la preotul paroh Anghelineș Gelu-Gabriel, de la Parohia Rotari. ”În contextul suferinței și al pribegiei, pentru frații noștri ortodocși din Ucraina, din pricina războiului și a situației critice pe care o trăiec în aceste zile de grea încercare, teamă și neputință, parohia noastră – prin departamentul de tineret – a organizat în aceste zile un târg caritabil – “Iubirea frățească în timp de război“ – prin expunerea lucrărilor realizate în atelierul de creație: mărțișoare, felicitări, icoane și lucrări handmade. Suma colectată în urma acestui târg caritabil și completată și de milostenia bunilor credincioși a fost distribuită către Episcopia Hușilor, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, care în aceste zile vine în întâmpinarea celor ce tranzitează Vama Albița, care din cauza războiului sunt nevoiți să se refugieze din calea distrugerii și a morții. Prin această acțiune culturală și filantropică, dorim să-i ajutăm pe frații noștri ucrainieni după propriile noastre puteri, să aducem un mic sprijin real și o mângâiere celor ce sunt cuprinși de teama exilului și de glasul înfricoșător al armelor, rugându-ne cu multă nădejde pentru timpuri cu pace”, ne-a precizat preotul paroh de la Parohia Rotari.