Florin Tănăsescu

Loaza clasei a leşinat când profa a zis: „Scoateţi o foaie de hârtie. Aveţi extemporal!”.
Unul mai pregătit pentru viaţă – clar, va deveni ministrul Justiţiei – a luat Smartphonul şi a început să filmeze faza în care nefericitului îi făcea respiraţíe la gură repetenta clasei.
De incident a aflat mai întâi presa locală. Televiziunile au plătit ceva bani grei pe fimările viitorului ministru al Dreptaţii. Victima – nu intraţi la griji!- şi-a revenit. Poliţia s-a autosesizat din oficiu. Colac peste pupăză, profa a fost reclamată şi de părinţii loazei. Pardon, al poamei. Scuzaţi, al viitorului parlamentar!
Incidentul a stârnit oareşcare revoltă. Primii care au luat atitudine au fost ecologiştii. Pe pancartele unora scria : „Un extemporal dat, un stejar secular retezat”. Pe-o alta, „O extemporală dată, o Tufă de Veneţia culcată”.
Solidari, au venit şi câţiva elevi dintr-a doişpea, mai mari, cu maşini ultimul răcnet. Făceau ” liniuţe” pe terenul de sport.
„Ce faceţi voi, măi copii, aici?”, a întrebat directorul şcolii, politicos.
„Ora de muzică, ce nu-i clar? Dacă proful de muzică a zis că <<grupul de cinci linii şi patru spaţii de parcare se numeşte portativ>>, doar n-om rămâne statici.
Cineva a zis că dintre ei va fi ales ministrul Transporturilor!
„Lăsăm organele de anchetă să-şi facă treaba, după care vedem ce sancţiune va primi acest cadru didactic”, s-a spălat pe mâini Inspectoratul Şcolar.
Ministerul nu s-a băgat. Era preocupat să-l scoată din manuale pe Marin Preda şi s-o bage la lecturi obligatorii pe una de la o televiziune. Aia a scos pe gură celebra expresie: „Va ninge. Stratul de zăpadă va atinge un milimetru cub de rouă. P-ormă, plouă”.
Profa s-a ales, cum e mersul învăţământului de azi, cu dosar penal. Victima – elevul care a leşinat, bietul – este parte civilă în dosar. Solicită bursă de risc că merge la şcoală.
Inspectoratul Şcolar tace. Ministerul Învăţământului a făcut front comun cu ăla al Pădurilor. Aşa a fost introdusă în sistem materia: „Ün extemporal dat, un stejar secular tăiat”.
Capitolul I: Învăţătorii şi profesorii nu au voie să dea extemporale în şcoală.
Subtitlu: Elevii trebuie trataţi ca nişte flori. Şi ajutaţi ori de câte ori vor să fumeze ori să facă chermeze. Fie şi-n clasă. Deci, obligatoriu, şcolile trebuie să introducă programul „Ţigara şi bricheta”.
În timpul ăsta, Spiru Haret se răsuceşte-n mormânt, repetând: „Cum va arăta astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”.
Deja e mâine…