Managerii academiilor de fotbal din România intră, începând din această lună, într-un program intensiv de pregătire cu experți renumiți la nivel internațional.
Proiectul FRF, livrat prin intermediul Academiei Naționale de Fotbal, este realizat în parteneriat cu Double Pass, companie belgiană cu 20 de ani de experiență la nivel global, timp în care a lucrat cu peste 1.000 de cluburi, cu federații sau ligi profesioniste din Belgia, Germania, Danemarca, Japonia, Scoția, SUA sau Anglia. Double Pass este și partener FIFA în Talent Development Programme.
“FRF își propune să contribuie la optimizarea potențialului tinerilor jucători de fotbal din România prin pregătirea managerilor academiilor de fotbal, conform Strategiei Tehnice a FRF. Pentru ca fotbalul românesc să fie mai competitiv avem nevoie să creștem rapid investițiile din ce în ce mai mult la nivel de copii și juniori, atât din partea statului, cât și a mediului privat. În acest sens, acest program educațional organizat pentru prima dată în România este cel mai bun instrument pentru profesionalizarea celor care trebuie să coordoneze unul dintre motoarele de creștere din fotbalul nostru în anii următori. Participanții vor avea posibilitatea să interacționeze și să învețe de la cei mai buni profesioniști din fotbalulul european”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.
FRF Football Academies va cuprinde 6 module și va fi finalizat în decembrie 2022. Costurile de școlarizare vor fi subvenționate de FRF cu 75%.
Printre temele ce vor fi abordate în cadrul seminariilor se numără: profilul unui director de academie, planificarea strategică, filozofie de joc, identificarea talentelor și selecția, managementul staff-ului, dezvoltarea individuală, tranziția spre prima echipă, randamentul investițiilor. Printre cei ”acceptați” se numără și petrolistul Octavian Grigore, majoritatea cluburilor importante din primul eșalon fiind angrenate în această ”specializare”.
În urma înscrierilor și a procesului de selecție pentru cele 20 de locuri disponibile, participanții la ediția 2022 a proiectului FRF Football Academies sunt: Cristian Cămui (Farul Constanța), Ilie Alexe (FCSB), Zoltán Dusinszki (AFK Csikszereda), Cătălin Bârleanu (FC Voluntari), Mezei János (CFR Cluj), Lucian Pretorian (Universitatea Craiova), Mihai Matei (Dinamo), Ioan-Alin Ionescu (Politehnica Timișoara), Ștefan Boroș (UTA Arad), George Ogăraru (CSA Steaua), Iulian Prodana (FC Ripensia Timișoara), Alexandru Chirilă (FC Botoșani), Veress Janos Lorant (Sepsi OSK), Cătălin Cighir (LPS Iolanda Balaș Sőtér Buzău), Dan Huza (FC Universitatea Cluj), Cezar Honceriu (ACSM Politehnica Iași), Nicolae Văduva (ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov), Vasile Maftei (Fotbal Club Rapid), Octavian Grigore (ACS Petrolul 52), Marian Lupu (FC Buzău).
Și alți conducători ai academiilor vor avea posibilitatea de a aplica la viitoarea ediție FRF Football Academiei, proiectul dorindu-se a fi continuat și în 2023.
Pentru a stimula dezvoltarea fotbalului la nivel de copii și juniori, unul dintre obiectivele strategice, din 2019, FRF a demarat procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor pentru fotbal juvenil din România. Obiectivele proiectului sunt:
• Creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România, prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători.
• Asigurarea standardelor de calitate la nivel de management și sportiv pentru cluburi astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor.
• Îmbunătățirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt.
• Consolidarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de FRF.
• Fixarea unui reper la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație pentru academiile din România.