Nicoleta Dumitrescu

În ideea reducerii șocului înregistrat la plata consumului de energie electrică, se iau în calcul reducerea TVA la factură până la 5% și acordarea de vouchere pentru consumatorii considerați ”vulnerabili”, care ar fi în jur de vreo patru milioane. Cam acestea erau, ieri, pe surse, nu oficial, propunerile avansate de către guvernanți, în contextul în care, mai pe seară, premierul urma să aibă o serie de discuții, pe aceiași temă, și cu miniștrii de resort.
Trist este că durează de ceva vreme aceste discuții și analize. Iar de când se tot bate fierul pe facturile la utilități, din care tot ies scântei, fără ca să se ajungă și la vreo concluzie, populația a ajuns să aibă coșmaruri inclusiv ziua, nu doar noaptea, dat fiind că sunt atâtea exemple în care plata facturilor la lumina consumată în casă costă mai bine de jumătate din leafă.
S-a dovedit însă de ce este atât de greu ca politicienii aflați la putere să se pună de acord în găsirea unor soluții pentru probleme care-i vizează pe toți românii. Pentru că ei au alte griji, mult mai mari, din punctul lor de vedere. Despre ce este vorba? Ieri de dimineață a fost o întrunire la PNL, la nivel central, unde, pe surse, premierul ar fi fost somat ca să îi pună la punct pe pesediști. Iar motivele ar fi mai mult decât destule, unii dintre liberali, cu nume „grele” în partid, inclusiv foști miniștri, plângându-se că ei, adică liberalii, sunt atacați frecvent de către cei de la PSD la TV. Afectată de acest lucru s-a arătat și Raluca Turcan, care s-ar fi plâns de faptul că liderul PSD, Marcel Ciolacu, și actualul ministru al Muncii, și el social-democrat, Marius Budăi, ar minți, în fiecare seară, la televizor, pe tema creșterii pensiilor și a modificării PNRR, iar din astfel de lovituri PNL ar scădea în ochii electoratului, o altă problemă ridicată fiind și situația din județul Alba, unde actualul ministru PSD al Economiei, ”a ras liberalii” și a ”pesedizat tot”. (!?!)
Prin urmare, ce probleme existențiale pot avea cei de la putere!?! În condițiile în care tot ei au ținut să mărturisească, potrivit acelorași surse participante la discuțiile de ieri dimineață, că nu ar mai trebui să se anunțe, pe rețelele de socializare, eventuale soluții la anumite probleme, ci ar trebui să fie stabilite în coaliție, motivul fiind că… ”nu ne mai crede lumea”!
Adevărul este că, de mult timp, lumea – adică românii care se confruntă zilnic cu traiul din ce în ce mai greu – nu mai are cum să-i creadă pe politicieni. Și asta din cauza faptului că adevărata lor față se vede tocmai la televizor. Unde sunt surprinși ba în ședințele din plenul Parlamentului, ba pe holurile somptuoasei clădiri, când dau declarații ori aduc acuze celorlalți, filmându-se cu propriul telefon mobil și transmițând acțiunile la care participă în direct, pe rețelele de socializare. De fapt, după ce că și așa erau rupți de viața reală, pandemia a transferat de tot în spațiul virtual mai toată activitatea politicienilor și pare că lucrul acesta le priește și mai bine. De aici și explicația că, în comparație cu restul lumii, problemele existențiale ale acelora care sunt legați de un partid se reflectă tot de viața internă a politicii, cel mai bun exemplu fiind chiar cel de ieri când, în cazul liberalilor, mult mai de impact erau atacurile la televizor din partea pesediștilor decât urgentarea găsirii de soluții la criza facturilor la utlități. Așa a fost însă mereu, în politica românească mergându-se pe principiul ”țara arde, babele se piaptănă”!