V. Stoica

Faceți tranzacții în criptomonede și credeți că nimeni nu le poate lua urma? Ei bine, nu e chiar așa, iar Poliția Română se pregătește să-i găsească pe cei care utilizează ilegal criptomonedele pentru a acoperi tranzacții dubioase.
Printr-o finanțare obținută în baza unui proiect, Inspectoratul General al Poliției Române va achiziționa o soluție informatică pentru analiza tranzacțiilor în criptomonede, precum și serviciile de pregătire/instruire a personalului, astfel încât polițiștii specializați în utilizarea softului respectiv să poată să dovedească eventualele tranzacții ilegale.
Valoarea estimată a contractului este compusă din soluția informatică propriu-zisă pentru analiza tranzacțiilor cu criptomonede, cu șase licențe pe doi ani (1.523.975,46 lei fără TVA), la care se adaugă un curs de pregătire on-line pentru soluția informatică de analiză tranzacții criptomonede, pentru 20 persoane, cu valoare estimată de 60.301,45 lei fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini al achiziției, în prezent, în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al structurilor teritoriale sunt folosite echipamente și produse software care nu mai corespund cerințelor actuale în domeniul percheziționării și cercetării sistemelor informatice. În Poliția Română, conform aceleiași surse, nu există o aplicație software pentru analizarea tranzacțiilor cu criptomonede, aceste analize fiind efectuate acum cu soluții gratuite, care nu oferă informații complete despre diversele tipuri de tranzacții efectuate pe piața criptomonedelor.
Printre caracteristicile tehnice impuse prin caietul de sarcini se regăsesc: verificarea legăturilor dintre tranzacțiile cu criptomonede, urmărirea și verificarea fluxurilor monetare în cadrul blockchain-urilor, să se poată identifica orice deținător de portofel electronic pe baza adresei tranzacției cu criptomonede, să poată scana automat mai mult de 1.000 de forumuri, aplicații media și site-uri darknet. Toate acestea, pentru un număr nelimitat de investigații.