Nicoleta Dumitrescu

După lungi chinuri, certuri și contre la nivelul guvernării pare că s-a ajuns, într-un final, la o înțelegere în ceea ce privește cum se va acționa, din cauza crizei energiei, pentru protejarea populației și firmelor și după data de 1 aprilie 2022. Poate nu o să fie o păcăleală, chit că ieri, la începutul ședinței de Guvern, premierul a precizat că setul de mecanisme – care ar urma să fie anunțat astăzi – a fost gândit nu pe termen limitat, ci pe o perioadă mai lungă de timp.
E greu de presupus însă că măsurile atât de lung pritocite la nivel central vor fi cu așa de mare impact mai ales pentru portofelele românilor de rând. Și asta deoarece, după cum s-a văzut, iar exemple sunt destule, același consum de energie lunar continuă să vină la un cost dublu față de lunile anterioare. Mai mult decât, având în vedere faptul că plicurile cu facturile din ultimele două luni nu au venit, de frică să nu li se întrerupă funizarea energiei electrice, prin anumite zone ale țării – așa cum s-a întâmplat și la Galați – oamenii s-au așezat la coadă pentru a putea să intre în posesia plicurilor, în cele mai multe dintre cazuri costurile fiind, evident, duble!
Puteau fi evitate aceste situații, mai mult decât umilitoare, în care s-a ajuns ca oamenii să stea la rând, de bună voie, știind că vor urma să achite, în unele cazuri, chiar mai mult decât o pensie? Un posibil răspuns ar putea veni analizând ”colaborarea” și ”comunicarea” dintre liderii celor două formațiuni politice care au fost nevoite să se accepte, una pe alta, la putere. Astfel, întrebat cum se înțelege cu Forin Cîțu, Marcel Ciolacu a ținut să ocolească răspunsul, subliniind că președintele PNL are concepții diferite, chiar și despre lume și viață, mult mai franc fiind însă când a ținut să spună că, dacă PSD iese de la guvernare, atunci, în România, vor avea loc alegeri anticipate, de nedorit în vremurile de față.
Dincolo de concepțiile diferite ce îi despart, declarat, pe liderii principalelor două partide aflate la guvernare – PNL și PSD – se înregistrează, însă, și idealuri comune. Unul este acela de a-i propulsa pe funcții pe …cei care merită. Iar ultima persoană care a meritat o funcție, evident înaltă, a fost Mihai Diaconu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, unul dintre apropiații unui fost ministru social-democrat, Darius Vîlcov. Grație venirii noului specialist, strategia finanțelor va fi gândită încât să fie pusă în aplicare tot repetatele promisiuni de a se ajunge ca românilor să le fie mai bine? Ei, aș! Ar sări ca ars inclusiv liberalii „popiţi” să ajungă tot prin ministere, aflați și ei în așteptarea ungerii pe funcții, tot ca secretari de stat.
Degeaba la granițele țării se aud focuri de armă, într-un război tot mai anunțat, degeaba și în România s-au consemnat ziua de 22.02. 2022 și ora 22 și 22 de secunde. Din păcate, după cum se vede, politicienii fac și dreg tot ceea ce știu ei mai bine, conștienți, probabil, că nu aduce anul ce poate duce ceasul! Ceasul, însă, după cum se vede, nu mai are răbdare cu nimeni și nimic, în timp ce impactul greșelilor continuă să fie măsurabil, mai mai ales pe termen lung.