Potrivit raportului privind activitatea magistraţílor din cadrul Tribunalului Prahova, în cursul anului trecut, instanţa a funcţionat cu schema incompletă de magistraţi, desfăşurându-şi efectiv activitatea cu un număr mediu de 33,8 de judecători, raportat la o schema funcţională de 54 de judecători, fapt care a determinat „o încărcătură considerabilă de dosare pe fiecare şedinţă, generând consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie”.
Totodată, după cum se mai precizează în bilanţul aferent anului 2021, „fluctuaţia de personal şi situaţia deficitară a resurselor umane existente la nivelul acestei instanţe (…), conjugată cu frecventele modificări legislative, atât în materie civilă cât și în materie penală, dar mai ales contextul pandemic, care a generat o severă reducere a activităţii, precum şi încărcătura medie/judecător înregistrată, de 988 dosare, au influenţat rezultatele obținute la indicatorii -vechime dosare în stoc și redactările peste termenul legal.
Chiar şi în aceste condiţii, Tribunalul Prahova a înregistrat o creştere a celerităţii soluţionării cauzelor. În raport cu anul precedent (…), instanţa a evoluat de la calificativul «Satisfăcător» (în anul 2020 – n.n.) la „Eficient” (anul trecut – n.n.).
O cauză a vulnerabilităţii instanţei (…) a fost consecinţa suspendării activităţii timp de două luni, în cursul anului 2020, care s-a repercutat şi asupra activităţii din anul precedent. De asemenea, acumularea unui stoc semnificativ de dosare nu a putut fi gestionată optim în condiţiile fluctuaţiei de judecători la nivelul instanţei (…)”.