Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Un sfert de secol de activitate a instituției Avocatul Poporului înseamnă două decenii și jumătate în care acest organism și-a dovedit importanța, prin emiterea de reglementări speciale sau recomandări către instituțiile publice care, din păcate, au abuzat de putere în detrimentul cetățenilor!
În urmă cu 25 de ani, a fost adoptată, în şedinţa comună din 21 februarie 1997 a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Legea nr. 35/1997 privind funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului din România, menită să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor de eventualele abuzuri venite din partea administraţiei publice.
Instituție similară Ombudsman-ului European, Avocatul Poporului reacționează din oficiu sau la petițiile primite din partea românilor, atât în cazuri punctuale, dar și în situații generale apărute în societate, cazuri colective, în scopul apărării drepturilor și libertăților cetățenești.
În perioada ultimilor doi ani, în special, când libertățile și drepturile cetățenilor au fost restricționate din cauza pandemiei de coronavirus, Avocatul Poporului, reprezentat de doamna Renate Weber, a reacționat, în ciuda unor opinii contrare apărute în spațiul public.
Numai în cursul anului trecut, conform datelor oficiale, au fost rezolvate 12.692 de petiții, 1.984 de sesizări din oficiu și au fost efectuate 183 de anchete. O activitate intensă a instituției, chiar dacă și 2021 a fost un an al restricțiilor și, din păcate, un an în care au avut loc atacuri concertate împotriva acestui organism de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești.
Numărul mare al petițiilor înregistrate anul trecut arată că românii au încredere în Avocatul Poporului. Însă, din păcate, același număr reprezintă și o creștere a situațiilor în care cetățenii României au considerat că libertățile le-au fost puse în pericol, în perioada stării de alertă care a continuat pe tot parcursul anului 2021.
Dreptul la informație, accesul liber la Justiție, dreptul la un nivel de trai decent, chiar și dreptul de petiționare au fost subiectele cel mai des întâlnite în petițiile trimise de români în atenția Avocatului Poporului, ceea ce ar trebui să tragă serioase semnale de alarmă.
Libertățile cetățenești trebuie apărate, iar Avocatul Poporului este una dintre instituțiile care acționează astfel încât drepturile românilor să fie protejate în mod real!