Telegondola Carp din Sinaia, avariată din cauza vântului care a bătut cu viteză de 170 km/oră

Violeta Stoica

Vijeliile din zona de nord a județului Prahova, dar și vântul care a bătut cu putere și în unele localități de șes – inclusiv în Ploiești – au lăsat în urmă peste 1.100 de consumatori fără energie electrică, sâmbătă dimineață, oameni fără locuință, copaci prăbușiți. Cel mai mult a avut de suferit domeniul schiabil de mare altitudine din Sinaia, unde telegondola Carp, care face legătura între Cota 1.400 și Cota 2.000, a fost avariată și, drept urmare, ieri nu a funcționat, la fel și celelalte instalații de transport pe cablu care ajung pe pârtiile din vârf de munte.
Este de neînchipuit forța vântului de pe crestele montane, care a atins viteze de circa 170 de kilometri pe oră, însă chiar și la o intensitate mult mai redusă, rafalele au smuls acoperișul unei case din Ploiești, situată pe strada Găgeni, fiind nevoie ca două persoane să fie transportate la un centru social din municipiu.
Tot în Ploiești, s-a intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție, la fel în Blejoi, în satul Ghighiu din Bărcănești. Și la Bușteni, pompierii au acționat pentru degajarea unui copac căzut din cauza vântului, unde au fost și întreruperi de curent.
1.105 consumatori de energie electrică erau nealimentați, sâmbătă dimineață, în localitățile Valea Doftanei (187), Sinaia Cota 1400 (5), Măneciu, Izvoarele, Teișani (913), problemele remediindu-se pe parcursul zilei.

Cine cunoaște drumul cu telegondona Carp, care face legătura între Cota 1.400 și Cota 2.000 din golul alpin sinăian, își poate închipui ce s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropiere de stația de sus, unde vântul a bătut cu circa 170 de kilometri pe oră!
Tocmai din cauza acestei vijelii extrem de puternice, au fost probleme în special la Gondola Carp, fiind nevoie ca ieri să intre în revizie tehnică toate instalațiile de transport pe cablu, de altitudine, care asigură legătura cu pârtiile din domeniul schiabil al Sinăii.
Vântul puternic a afectat și pârtiile, astfel că tot domeniul schiabil de altitudine din Sinaia a fost închis, fiind nevoie de intervenții cu utilaje pentru îndepărtarea resturilor rezultate în urma vijeliei de vineri și de sâmbătă. Pe de altă parte, atenționează autoritățile, există risc de avalanșă pe Drumul de Vară, în zona Piatra Turcului!

În schimb, ieri, Gondola Sinaia (pe tronsonul Cota 1000 – Cota 1400) a funcționat.
Și în orașul Bușteni, vijeliile puternice cu rafale de peste 100 km pe oră au afectat rețeaua de electricitate în mai multe zone din localitate, potrivit reprezentanților primăriei. S-au luat măsuri pentru remedierea problemelor, însă vântul ar putea să mai aibă intensificări și în perioada următoare, fiind recomandată evitarea drumețiilor montane până când vremea se va îmbunătăți.
Tot din cauza condițiilor meteorologice extreme, salvamontiștii prahoveni au luat decizia de a amâna recuperarea de pe munte a trupului neînsuflețit al unei alpiniste din Brașov care a decedat, săptămâna trecută, chiar de ziua ei de naștere.
Sursa foto: Facebook/Gondola Sinaia