Nicoleta Dumitrescu

Dacă ar fi să ne luăm după ritmul în care se modifică, de la o zi la alta, numărul de îmbolnăviri- cu plus, evident!- din toate localitățile, indiferent de județ, este foarte clar: valul cinci a intrat și pe teritoriul României! Pe de altă parte, nici nu prea avea cum să ne ocolească, având în vedere faptul că, în invazia lor, noii viruși sunt extrem de dornici să cucerească noi și noi teritorii, să audă alte limbi vorbite, deși Covid-19 și denumirea noilor sale tuplini au devenit termeni universal valabili, pe tot mapamondul.
Rămâne de văzut însă cum va face față România noului val. Pentru că, după perioada de mare relaxare a măsurilor sanitare, dinspre autorități, mai ales cele de la nivel central, a fost vizibil doar …războiul intențiilor. De ce război? Pentru că, în ciuda compromisului de a sta unii lângă alții la guvernare, cei de la PSD și PNL nu au făcut altceva decât să se războiască în idei, de departe cea mai mare confruntare, încă nefinalizată, fiind pe tema mult controversatului certificat verde covid, care să fie obligatoriu la locul de muncă, indiferent că este vorba despre serviciu la stat ori la privat.
Luarea cu asalt a clădirii Parlamentului, acțiune transmisă în direct chiar de către reprezentanții partidului care s-au declarat, pe față, cei mai critici oponenți ai acestei inițiative, a mai amânat însă discuțiile pe această temă, de la Crăciun încoace senzația fiind că subiectul a fost transformat într-un cartof fierbinte pe care cu toții evită să-l prindă, de teamă să nu-și frigă degetele!
Oricum, între liberali și social-democrați, având în vedere cât de sensibil a devenit acest subiect, pare că se merge pe strategii diferite, evitându-se atacul mai mult sau mai puțin direct. Mai mult, liderul PSD a dat de înțeles că este posibil chiar și să se renunțe la punerea în practică a acestui proiect, motivând că ar fi prea târzie adoptarea unei legi în acest sens, pentru că nu ar mai avea efect în valul cinci, o confirmare în acest sens venind și de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat, printre altele, că nu crede că virusul știe dacă e cineva angajat în sectorul public ori cel privat!
În acest ultim caz, ministrul cam are dreptate, pentru că, așa cum s-a văzut, virusul și tulpinile sale nu au ținut cont nici măcar de cei cu sânge albastru, inclusiv șefi de guverne ori state fiind trecuți pe lista persoanelor confirmate cu covid.
Oricum, rămâne de văzut cum va face față România noului val și noii tulpini, Omicron, despre care se știe, deja, că este mult mai contagioasă decât cele care au circulat până acum, având în vedere faptul că, oficial, nu s-a anunțat nicio strategie – nouă sau mult îmbunătățită – față de cele care au fost aplicate până acum la nivel național. Doar că se recomandă vaccinarea și se promite că românii or să vadă ”pachete de informații” legate de administrarea serului anti- covid, prin intermediul cărora se vor putea da răspunsuri la întrebările pe care oamenii le au vizavi de vaccinare (!?!). Or, ce înseamnă asta? O recunoaștere a faptului că, după mai bine de un an de când și în România a devenit disponibilă, în mod gratuit, administrarea mai multor tipuri de ser anti- covid, a convinge populația să se imunizeze pare să se transforme într-o răspundere pe care nimeni nu vrea să și-o asume cu adevărat. Iar cauzele sunt multiple, mai ales când intervine amestecul politic, politicienii ajungând și ei, ca și alții, să se priceapă la toate, inclusiv la fotbal și pandemie! De aici și războiul intențiilor, care mai de care, din partea politicienilor, numai că s-a ajuns, după cum deja s-a văzut, ca, înainte de luptă, combatanții să predea armele, considerând că, oricum, timpul le rezolvă pe toate. Asta în vreme ce virușii nu țin cont mai de nimic, trecând din val în val!