Este o nouă lovitură pentru DNA Ploiești și fostul procuror Mircea Negulescu

V. Stoica

Andrei Liviu Volosevici, primarul municipiului Ploiești, a fost achitat definitiv, ieri, în dosarul finanțării echipei Petrolul, o cauză în care Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești îl trimisese în judecată înainte de campania electorală din anul 2016. După un proces care a durat aproape șase ani, Volosevici poate răsufla ușurat, acum, în urma soluției date de către completul de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Aceasta este o nouă lovitură pentru DNA Ploiești, considerată în urmă cu câțiva ani „unitatea de elită” a Direcției Naționale Anticorupție, care a pierdut pe bandă rulantă procesele în care i-a acuzat de fapte de corupție pe mai mulți oameni politici sau reprezentanți ai autorităților publice din Prahova sau din alte zone ale țării. De altfel, dosarul respectiv a fost instrumentat de vestitul procuror Mircea Negulescu, alias „Portocală”, acum exclus din magistratură.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de partea civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 156 din 11 decembrie 2019 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti rămân în sarcina statului. Obligă apelanta parte civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 ianuarie 2022”, este soluția dată de instanță, ieri, în acest proces al cărui deznodământ era așteptat cu sufletul la gură atât de către prietenii, cât și de către dușmanii edilului Ploieștiului.
În 2016, când Volosevici a fost trimis în judecată, actualul primar era senator, iar procesul a început într-o primă fază la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin prisma funcției pe care acesta o ocupa la vremea respectivă. Ulterior, după ce Andrei Volosevici și-a pierdut calitatea de parlamentar, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Ploiești, unde, în decembrie 2019, atât Volosevici, cât și Simona Albu, inculpată alături de el în această cauză penală, au fost achitați.
Acum, rămâne de văzut dacă activitatea lui Andrei Liviu Volosevici la conducerea Primăriei Ploiești se va schimba în vreun fel, având în vedere așteptările mari pe care ploieștenii le au de la cel căruia i-au încredințat votul lor la alegerile din septembrie 2020.
Însă, dată fiind relația tot mai problematică pe care edilul Ploieștiului o are cu aleșii locali ai propriului său partid, PNL, trebuie luată în calcul varianta sumbră a luptelor de culise sau a celor fățișe care ar putea distruge cu totul colaborarea din Consiliul Local Ploiești, acolo unde se iau deciziile care îi vizează direct pe toți locuitorii municipiului. „După aproape şase ani, având respect şi totală încredere în justiţie, am fost achitat definitiv !”, este singurul comentariu pe care l-a făcut Andrei Volosevici după decizia de ieri a instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.