Ieri, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o în funcţia de preşedinte al său, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola, au transmis AFP şi DPA, preluate de Agerpres.
Membră a grupului Partidului Popular European, Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi ”pentru” din 616 exprimate.
Roberta Metsola, care a împlinit 43 de ani chiar ieri, a devenit astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.
Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).
Funcţia a fost deţinută de italianul David Sassoli, decedat în urmă cu o săptămână la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, unde fusese spitalizat în 26 decembrie ca urmare a unei ”complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar”. Mandatul lui Sassoli se încheia în această lună,
la jumătatea legislaturii de cinci ani a Parlamentului European.