Luiza Rădulescu Pintilie

Lansată acum cinci ani, la iniţiativa inedită a „Şcolii de Flori” şi în  parteneriat cu Inspectoratul  Şcolar Prahova, campania   „Rădăcini tinere pentru pădurile de mâine”  a înrădăcinat nu numai o adevărată „perdea verde” într-o zonă intens circulată şi poluată  din nordul Ploieştiului, de jur împrejurul cunoscutului centru comercial Ploieşti Shopping City,  dar şi tradiţia unor  adevărate lecţii de  iubire a naturii şi  a aerului curat, de civism, implicare  şi responsabilitate, predate unor copii şi tineri din şcoli ale judeţului, care cresc , la rându-le, odată cu  zecile de mii de  copaci pe care i-au plantat în toţi aceşti ani. Mai ales că unii dintre aceşti copaci poartă prinse între ramurile lor chiar numele celor care  i-au aşezat cu grijă  în pământ, sperând să se înalţe până la cer, drept pentru care, într-o ediţie trecută a campaniei, un  copil  de clasa întâi s-a ridicat pe vârfuri şi  i-a legat de prima creangă copăcelului pe care îl plantase  propriul fular  „ ca să nu îngheţe peste iarnă”. Noua ediţie a campaniei, desfăşurată ieri, 4 decembrie,   a  prelungit cu încă 500 de salcâmi cu floare roşie bariera  naturală care se observă deja cu uşurinţă de către oricine  tranzitează drumul cu trafic  intens din zona amintită. Mărginindu-l frumos, dar şi  „stingând” ceva din „otrava” noxelor rezultate ca urmare a valorilor mari ale circulaţiei.

De data aceasta au  participat elevi ai clasei a V-a B a Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, însoţiţi de prieteni şi părinţi, de echipa Şcolii de Flori coordonată de iniţiatoarea acesteia,  prof.Ileana Militaru, dar şi de   reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Prahova :prof. Ilona Cornelia Rizea- inspector şcolar general, prof. Lorelli Urleţeanu-inspector şcolar general adjunct, prof.Cristina Petre- inspector pentru activitatea extraşcolară şi educaţia permanentă,  prof.Cristina Marian Ionescu-inspector de limba română.

Entuziasmul şi vrednicia le-au fost răsplătite  micilor voluntari cu daruri trimise în avans de Moş Nicolae, iar prietenia cu care au înconjurat fiecare copăcel pe care l-au plantat a  fost un fel de „apă vie” aşezată la rădăcini, ca să se prindă şi să crească viguros, transformându-se într-un dar pentru comunitate, pentru natură şi pentru sănătatea generaţiilor de acum şi a celor viitoare.

Fiindcă a înţelege  cât mai devreme că un copac plantat azi  poate salva  vieţi mâine e mai mult decât o lecţie din cărţi despre mediu şi ecologie, despre  legătura strânsă dintre om şi natură  !De fapt,  gestul simplu de a planta un copac e   mai ales despre bucuria de a face fapte bune, despre mulţumirea de a reuşi pe măsura vârstei şi a puterii unor copii, căror cu siguranţă timpul le va da şi mai multă valoare pentru propria lor devenire ca  „oameni mari”. Iar pentru asta merită aprecieri cei care predau asemenea frumoase şi de folos lecţii de viaţă  şi cresc o generaţie în respect faţă de oameni şi de natură !