Violeta Stoica

Potrivit datelor oficiale, un singur proprietar va fi expropriat și va primi despăgubiri pentru construirea unui pasaj rutier pe sub DN1, în orașul Azuga. Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a pregătit un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea amplasamentului unui pasaj rutier subteran la intersecția DN 1 cu strada Prahovei, pe raza orașului Azuga. Potrivit documentului aflat în consultare publică până pe 20 decembrie, în același proiect se prevede și aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilului proprietate privată aflat pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, precum și cuantumul despăgubirilor.
După cum se știe, cea mai mare parte a orașului Azuga este amplasată pe partea dreaptă a drumului național, iar accesul în această zonă, care cuprinde și zona pârtiilor de schi, se realizează pe strada Independenței, care străbate localitatea. Intersecția dintre această stradă și DN1 este la nivel, nesemaforizată, cu o bandă de viraj la dreapta (spre Brașov) delimitată de o insulă direcțională.
Potrivit proiectului, pasajul rutier subteran se va afla la intersecția DN1 cu strada Prahovei și strada Independenței și va începe de la sensul giratoriu de pe str. Prahovei (în apropierea gării Azuga), va subtraversa DN 1 și va continua pe strada Independenței, până în dreptul Primăriei Azuga.
Pentru realizarea obiectivului este, însă, necesară exproprierea unui imobil proprietate privată, reprezentând teren (în suprafață de 137 mp), construcții (în suprafață totală de 27 mp, C3 – 10 mp și C4 – 17 mp) și investiții (împrejmuire de 91,8 ml), care aparține Parohiei Sfânta Treime Azuga, contra sumei estimate de către expropriator aferente despăgubirii, în cuantum de 78.500 de lei.
Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție a fost încheiat în luna ianuarie 2021. În cadrul procedurii de achiziție au fost depuse patru oferte, iar contractul în valoare de 526.740 de lei fără TVA a fost încheiat cu firma NV Construct S.R.L.