Nicoleta Dumitrescu

După blocajele din trafic și aglomerația de la magazine, în mod special cele alimentare, e clar că vine Crăciunul, al doilea pe timp de pandemie! Scăderea cazurilor de infectări cu noul virus se vede în agitația ce a pus stăpânire pe Ploieşti încă de acum câteva zile, frenezia cumpărăturilor fiind mai ales legată de achiziția bucatelor tradiționale ce sunt puse pe masa de Crăciun. Astfel, la Halele Centrale, dintr-o privire se poate ghici unde se vând carne şi produse din carne, mai ales de porc și curcan, însă, în comparație cu anul trecut, fiecare persoană ce stă la coadă se convinge repede, pe propriul portofel, că masa de Crăciun de anul acesta este considerabil mai scumpă decât aceea de anul trecut, din cauza prețurilor, nefiind aliment căruia să nu i se fi adăugat, de la o lună la alta, de la 50 de bani până la câțiva lei, evident în plus. Cât privește prețurile, la carnea de porc, pulpa dezosată se vinde cu 19.90 lei/kg, ceafa fără os – 24 lei/kg, în timp ce aripile de curcan costă 15.99 lei/kg, pulpa inferioară – 17. 59 lei/kg, iar pieptul file – 37.99 lei/kg. Nu lipseau la momentul documentării noastre nici preparatele din carne, prețului unui kg de cârnați fiind de 39 de lei, toba – 28 lei, caltaboș – 28 lei, șunca afumată – 29 lei. La raionul de pește se vindea pe alese, somnul proaspăt fiind 32.99 lei/kg, crapul 24.99 lei/kg, plătica 12.99 lei/kg, la vânzare fiind inclusiv cabanos de pește, la 49.99 lei/kg. Cum la masa de Crăciun cozonacul este vedeta dulciurilor, tot la Hale erau expuse și frumos ambalate sortimente de toate „neamurile”, de la 11 lei la 23 lei/bucata. Și în Piața centrală era forfotă și se vedea inclusiv la prețuri că vin Sărbătorile de Iarnă, un kilogram de păstârnac urcând la 10 lei, iar cel de morcovi la 4 și 5 lei. În jurul pieței, însă, era deja și mai mare agitație, inclusiv din punct de vedere fonic, dat fiind faptul că aici erau aliniați și cei care videau aranjamente specifice Crăciunului, o coroniță- făcută fie manual, fie provenită de prin alte țări, pe a căror etichetă se putea vedea și inconfundabilul scris în chineză – fiind vândută la 15 lei, în timp ce la ”norocel” – vâscul, adică – se putea negocia, în funcție de mărimea mănunchiului, iar brazii de Crăciun se vindeau între 100 și 150 de lei. Trebuie menționat şi faptul că aceia care au ținut să aibă pe masă cu adevărat produse de Crăciun, preparate tradițional, au fost nevoiți să cheltuie ceva mai mulți bani, toba de casă fiind vândută cu 40 de lei/kg, jumările – 70 de lei/kg, carnea la garniță – 60 de lei/kg, chiar și snacksurile făcute din… urechi de porc fiind vândute tot cu 60 de lei/kg, cârnații – 35 lei/kg, telemeaua de oaie – 40 de lei/kg, caltaboșul – 33 lei/kg, vinul roze și cel pelin fiind la 10 lei/litrul.