Aveți grijă de draperiile dvs. și acestea vor rămâne o declarație de stil, vă vor ține la răcoare și vă vor oferi intimitatea de care aveți nevoie în casa dvs. pentru mulți ani de acum încolo. Fără o îngrijire și o întreținere corespunzătoare, acele draperii vor începe să se umple nu numai de praf, ci și de cute și, îndrăznim să spunem, vor arăta urât – sunt toate lucrurile care nu sunt menite să fie! Draperiile au capacitatea incredibilă de a vă finisa camera și de a vă decora instantaneu ferestrele.

Mulți oameni nu știu cum să aibă grijă de tipul lor de draperii și ajung să cheltuiască mai mulți bani în fiecare an pentru a le înlocui cu altele noi. Iată ce puteți face ca draperiile dvs. să reziste mai mult.

1. Limitați expunerea la lumina soarelui

Draperiile dvs. vă protejează în mod constant de lumina puternică a soarelui și se pot decolora din cauza supraexpunerii după un timp. Folosiți draperii de culoare deschisă, care nu se vor decolora atât de repede, în locul celor mai închise la culoare.

Pentru draperiile care nu sunt căptușite, căutați o căptușeală pe care o puteți coase sau agăța la spate. Căptușeala adăugată o protejează de razele UV și adaugă corp draperiilor, pentru a crea pliuri mai ample și mai definite. Puteți opta pentru căptușeli de tip blackout sau pentru un tip de jaluzele rezistente la apă.

O altă alternativă este de a atârna un strat suplimentar de perdele transparente, în spatele draperiilor principale. Stratul suplimentar va proteja draperiile mai scumpe de soarele aspru.

2. Aspirați-vă draperiile

Draperiile sunt niște colectoare uriașe de praf. Este recomandat să vă aspirați draperiile o dată pe lună pentru a împiedica acumularea prafului. Folosind un accesoriu cu perie pe capul de aspirator, va fi mai ușor să ridicați praful din țesătură. Înainte de a aspira draperiile de living sau orice draperii grele, asigurați-vă că nu există ornamente libere sau delicate care ar putea fi deteriorate – aspirați cu atenție în jurul acestora.

3. Spălați-vă draperiile

Înainte de a vă spăla draperiile, verificați pe eticheta de îngrijire dacă draperiile dvs. sunt lavabile. Puteți alege să vă spălați draperiile fie la mașină, fie manual, dar folosiți întotdeauna apă rece și un detergent blând, pentru ca acestea să nu se micșoreze sau să se deformeze.

Înainte de a spăla orice tip de draperii, mai ales în cazul țesăturilor delicate, testați pe un mic petic cum reacționează țesăturile la apă. Unele țesături își pot pierde culoarea la prima spălare. Iată câteva sfaturi de care să țineți cont la spălare:

  • Bumbac și in – de obicei se pot spăla la mașină. Uscați-le la uscător la temperatură joasă sau uscați-le într-o zi însorită.
  • Țesături transparente – nu aruncați aceste țesături delicate la spălat, nu vor putea rezista presiunii. Întotdeauna spălați-le manual și clătiți-le ușor, nu le stoarceți! Dacă puteți, încercați să spălați țesăturile transparente cu o textură separată, cum ar fi un cearșaf mic și simplu sau o față de pernă.
  • Mătasea și alte țesături delicate – trebuie întotdeauna spălate manual, (v-am avertizat deja!).
  • Nu supraîncărcați mașina de spălat, dacă draperiile sunt prea mari pentru a încăpea în ea! Trimiteți-le la spălătorie sau la curățătorie, să le spele pentru dumneavoastră.

4. Obțineți lungimea perfectă

Ce legătură are lungimea draperiei cu faptul că o veți face să reziste mai mult? Este mult mai practic decât credeți.

Dacă draperiile dvs. sunt prea lungi, veți sfârși cu excesul de țesătură care se bălăcește pe podea. Sunt șanse ca copilul, bunica, pisica, câinele, porcușorul de guineea și chiar și dumneavoastră să călcați și să vă împiedicați în mod constant de ea!

Nu numai că părțile inferioare se vor strica, dar călcând pe draperii în mod repetat, în cele din urmă acestea se vor desprinde de pe șinele panourilor și se vor deteriora rapid.

Întrebați un croitor dacă poate scurta lungimea draperiilor. Majoritatea  specialiștilor în draperii vor avea propriul croitor intern sau vă pot recomanda pe cineva care are experiență în cusutul draperiilor. Și mai bine, nu uitați să obțineți de la început măsurile corecte pentru draperii, dacă vă gândiți să cumpărați una nouă.